Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας - 56 χρόνια προσφοράς στην τοπική κοινωνία

10 σχόλια

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας ιδρύθηκε το 1953. Στην ίδρυσή της συνέβαλαν η ”Ανωτέρα Ενοριακή Αντιπροσωπεία” της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Δήμος Δράμας και τα Επιμελητήρια Εμπορικό Βιοτεχνικό και Τεχνολογικό. Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη Δράμας παραχώρησε το παλιό αναγνωστήριο που υπήρχε στην οδό Βενιζέλου (εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Μητροπολιτικός Ναός), ως χώρος στέγασης της Βιβλιοθήκης. Ως τότε υπήρχαν βιβλιοθήκες στο Ν. Δράμας, όχι δημοσίου χαρακτήρα αλλά με πρωτοβουλία Συλλόγων και Ιδιωτών. Περίπου το 1930 υπήρχε ο σύλλογος ”ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ” που διέθετε βιβλιοθήκη. Επίσης το 1932 με πρωτοβουλία του Νομάρχη Δράμας ιδρύθηκε με την βοήθεια του Υπουργείου Προνοίας, Βιβλιοθήκη που διέθετε αναγνωστήριο. Επίσης το 1952 ξανανοίγει η βιβλιοθήκη των Κομνηνών με 300 τόμους στην αρχή.

Τα ιδρυτικά στελέχη
Η πρώτη Εφορεία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης το 1953 ήταν: Γεώργιος, Μητροπολίτης Δράμας, Ανδρέας Νικηφορίδης, Δήμαρχος Δράμας, Τοπάλης, Γυμνασιάρχης Γυμνασίου Αρρένων, Βερβέρης, Πρωτοδίκης και ο γνωστός στην πνευματική ζωή Νομαρχιακός Υπάλληλος, Θάνος Αναγνώστου.
Την ίδια χρονιά διορίζεται Διευθυντής Βιβλιοφύλακας και διαχειριστής ο καθηγητής Βασίλης Κούλης.
Το 1954 η Βιβλιοθήκη ενισχύεται με βιβλία από τη Βιβλιοθήκη Χιλιαδάκη. Το 1959 Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Δράμας Χρυσοχόου και διαχειριστής ορίζεται ο φαρμακοποιός Παρασκευόπουλος. Τότε γίνεται και η μεταστέγασή της επί της οδού Κουντουριώτου, δίπλα στο καφενείο "Ελευθερία" διότι κατεδαφίζονταν το κτίριο όπου φιλοξενούντα, λόγω της ανέγερσης της Νέας Μητρόπολης. Το 1963 διορίζεται υπάλληλος με χρέη ταξινόμου που εργάστηκε μέχρι το 1987 και το 1965 διορίζεται η κ. Στεφανία Παγκούση, που ως το 2002 που συνταξιοδοτήθηκε, πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας. Το 1972 έχουμε νέα μεταστέγαση της Βιβλιοθήκης απέναντι από το ΙΚΑ και το 1987 θα βρεθεί στην οδό Κάσσου όπου θα παραμείνει μέχρι το 1997 που θα μετακομίσει στο σημερινό ιδιόκτητο κτίριό της. Από το 2002, με απόσπαση από την υπηρεσία του, υπεύθυνος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας είναι ο Δάσκαλος Τσουρούπης Δημήτρης. Από το Σεπτέμβριο του 2005 τα ινία έχει αναλάβει η κ. Μαρία Καπία, βάση του νόμου 3149 του 2003 που αφορά την στελέχωση των Δημόσιων Βιβλιοθηκών, οι οποία αγωνίζονται για τον εκσυγχρονισμό της Βιβλιοθήκης και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους πολίτες του Ν. Δράμας.
Βασική μέριμνα της βιβλιοθήκης αποτελεί η πρώθηση της γνώσης της εκπαίευσης και του πολιτισμού ωρίς κανενός είδους φυλετικές θρησκετικές ποιτικές ή άλου είδους διακρίσεις.
Στην πρσπάθεια αυτή έχει αναπτύξει όλα τα τμήματα, τα οποία πρέπει α διαθέτει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη του 21ου αιώνα, τα οποία συνοψήζονται ως εξής:

Παροχή Υπηρεσιών Διαδικτύου (INTERNET)
Στο πλαίσιο της παροχής σύγχρονων υπηρεσιών στους πολίτες στη Βιβλιοθήκη στον χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας υπάρχει δυνατότητα των χρηστών της για πρόσβαση στο Διαδίκτυο (Ιντερνετ). Η χρήση του υπολογιστή για το Διαδίκτυο δίνεται για την αναζήτηση πληροφοριών που δεν μπορούν να βρεθούν από τα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει η βιβλιοθήκη στην συλλογή της, ή για οποιαδήποτε άλλη αναζήτηση εκτιμά ότι έχει ανάγκη ο χρήστης.
Ο κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα(περίπου 1 ώρα), ώστε να εξυπηρετηθούν και άλλοι χρήστες που πιθανόν να θέλουν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας της Βιβλιοθήκης.
Επίσης λειτουργεί Οπτικοακουστικό τμήμα με μεγάλη γκάμα από CD, για παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο internet. Τα παιδιά μπορούν να δουν στο χώρο αυτό ταινίες και τα προγράμματα της εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης. Ο χώρος είναι άριστα εξοπλισμένος με τέσσερις υπολογιστές, τηλεοράσεις, DVD, προτζέκτορα κλπ.

Ψηφιοποίηση βιβλιακού υλικού
Να σημειωθεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανέβει σε κόμβο του Υπουργείου Παιδείας η ψηφιακή βιβλιοθήκη όπου και οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο παλιό υλικό το οποίο και ήδη ψηφιοποιείται.
Η ψηφιοποίηση του υλικού των 46 Δημόσιων βιβλιοθηκών της χώρας αποτελεί ένα βασικό στόχο του Υπουργείου, προκειμένου να προβληθεί και να αναδειχθεί ο ελληνικός πολιτισμός και η πνευματική παραγωγή στο σύγχρονο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, του διαδικτύου και των ψηφιακών βιβλιοθηκών.

Κέντρο Πληροφόρησης
Στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" λειτουργεί το "Κέντρο Πληροφόρησης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας".
Στο "Κέντρο Πληροφόρησης" υπάρχουν 11 θέσεις εργασίας στις οποίες ο χρήστης της βιβλιοθήκης έχει τις εξής δυνατότητες:
1. Πρόσβασης στο διαδίκτυο.
2. Χρήσης CD-Rom's και λογισμικού για εύρεση πληροφοριών και υπηρεσιών.
3. Δημιουργία εργασιών και εκτύπωσής τους και
4. Οποιασδήποτε άλλης εργασίας που έχει σχέση με την παροχή πληροφόρησης .
Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από την Βιβλιοθήκη κατά τις ώρες λειτουργίας της και με τους όρους που θεσπίστηκαν απ' αυτήν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών της, που ετησίων όλο και γίνεται μεγαλύτερος.

Αρχείο Τοπικών Εφημερίδων - Συλλογές Περιοδικών
Στην Βιβλιοθήκη υπάρχει αρχείο των τοπικών εφημερίδων της Δράμας από το 1965 μέχρι σήμερα. Επίσης υπάρχουν όλες οι εφημερίδες που κυκλοφορούν σήμερα στην Δράμα καθώς και μερικές από τον Νομό Καβάλας.
Επίσης υπάρχουν συλλογές κάθε είδους περιοδικών τα οποία προμηθεύεται η Βιβλιοθήκη τακτικά ή από δωρεές χρηστών με σπάνια περιοδικά ή περιοδικά που έχει σταματήσει η κυκλοφορία τους.

Δανεισμός
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας περιλαμβάνει μία πλούσια συλλογή από υλικό έντυπο και οπτικοακουστικό το οποίο κατά ένα μεγάλο μέρος είναι διαθέσιμο στο κοινό της πόλης της Δράμας, του Νομού Δράμας αλλά και των επισκεπτών ή ερευνητών που την επισκέπτονται.
Από το πλούσιο αυτό υλικό της, ο χρήστης που την επισκέπτεται, έχει δυνατότητα να επεξεργαστεί μέσα στο χώρο του αναγνωστηρίου βιβλία που αφορούν την τοπική ιστορία της Δράμας ή των γειτονικών νομών, βιβλία που είναι σπάνια ή έχουν εξαντληθεί και δεν δανείζονται καθώς και πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εφημερίδες, περιοδικά κλπ.).
Αυτό το υλικό επειδή δεν δανείζεται, υπάρχει η δυνατότητα φωτοτύπησης ενός μέρους από τα βιβλία αυτά ώστε να εξυπηρετηθούν οι χρήστες για τις έρευνές τους ή για τις εργασίες τους.
Το υπόλοιπο υλικό τις βιβλιοθήκης που αφορά κυρίως βιβλία Ελληνικής και Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, Ποίησης, Παιδικής Λογοτεχνίας καθώς και βιβλία από άλλες θεματικές κατηγορίες είναι στην διάθεση του κοινού και μπορούν να δανειστούν στο σπίτι για 15 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης του δανεισμού για άλλες 15 ημέρες.
Ο Δανεισμός γίνεται με ΚΑΡΤΕΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ οι οποίες εκδίδονται από την βιβλιοθήκη κατά την επίσκεψη του χρήστη σ΄ αυτήν, με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου για την συμπλήρωση των στοιχείων.

Κρατήσεις Βιβλίων
Κάθε χρήστης της Βιβλιοθήκης μπορεί να κάνει κράτηση μέχρι τρία (3) βιβλία για 15 ημέρες, είτε με την επίσκεψή του στην βιβλιοθήκη, είτε τηλεφωνικά στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης (2521033382) κατά τις ώρες λειτουργίας της.

Ανανέωση Βιβλίων
Κάθε χρήστης της Βιβλιοθήκης μπορεί να κάνει ανανέωση των βιβλίων του μία φορά για 15 ημέρες, είτε με την επίσκεψή του στην βιβλιοθήκη, είτε τηλεφωνικά στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης (25210 33382), δίνοντας τον κωδικό της κάρτας μέλους, κατά τις ώρες λειτουργίας της.

Παιδικό Τμήμα
Το Παιδικό Τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας λειτουργεί πλέον στον 1ο όροφο, σε ένα εντελώς αυτόνομο τμήμα και είναι πλέον ένας χώρος μεγάλος, με χαρούμενα χρώματα στους τοίχους και παιδικές ζωγραφιές γύρω-γύρω. Τα ήδη υπάρχοντα βιβλία που είναι παλαιά και καινούργια εξυπηρετούν τους μικρούς μας φίλους.
Το παιδικό μας τμήμα έχει εμπλουτιστεί με νέο υλικό, επιτραπέζια παιχνίδια, διαδραστικά βιβλία, παζλ, σκάκι.
Ήδη αποκτήσαμε πάρα πολύ ηλεκτρονικό υλικό, CD, CD-Rom's, DVD, κασέτες ήχου, βίντεο. Σε συνεργασία με το οπτικοακουστικό μας τμήμα , το οποίο θα λειτουργήσει πολύ σύντομα, θαοι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να ακούσουν, ή να δουν, ποικίλα θέματα όπως:
1. Ακούω ένα βιβλίο: με πεζά και ποιήματα ελλήνων ποιητών και συγγραφέων.
2. Μουσικά θέματα (τραγούδια-μουσικοπαιδαγωγικά στοιχεία).
3. Παραμύθια(αφηγήσεις από γνώριμες φωνές ελλήνων καλλιτεχνών).
4. DVD, CD, CD-Rom's σχολικά και άλλα.
5. Βιντεοκασέτες με θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια θεατρικής αγωγής.
6. Την ιστορία του βιβλίου, της τυπογραφίας, της ανάγνωσης (βοήθημα: σειρές της εκπαιδευτικής τηλεόρασης).

Δωρεά βιβλίων από το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας και το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης
Μέσα Ιανουαρίου του 2009, σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε, δωρίσθηκαν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Δράμας Γερμανικά βιβλία από το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας. Η τελετή παράδοσης έγινε από τον Υποπρόξενο κ. Harald Wetzlau, ως εκπρόσωπο του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, κα Ute Petkakis.
Το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας δώρισε στη Βιβλιοθήκη μεγάλο αριθμό βιβλίων, όπως βιβλία ιστορίας, νέες εκδόσεις λογοτεχνίας, αστυνομικά μυθιστορήματα, αυτοβιογραφίες και λαογραφική λογοτεχνία για τη Γερμανία, ενώ προσέφερε μια ετήσια συνδρομή της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Griechenland-Zeitung». Πρόκειται για μια γερμανόγλωσση ενημερωτική εφημερίδα για την επικαιρότητα στην Ελλάδα που απευθύνεται κυρίως στους Γερμανούς που κατοικούν στην Ελλάδα, αλλά και σε αυτούς που ζουν στη Γερμανία, καθώς και σε ενδιαφερόμενους μεταξύ των Ελλήνων. Επί πλέον, το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης δώρισε στη Βιβλιοθήκη Δράμας ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων για παιδιά και νέους, καθώς και διάφορα εξειδικευμένα και επιστημονικά έργα.
«Η Δράμα έχει μια σχετικά μεγάλη γερμανική κοινότητα, με αρκετές μικτές ελληνογερμανικές οικογένειες. Επίσης στη Δράμα ζουν πολλοί παλιννοστούντες Έλληνες που για ένα χρονικό διάστημα σπούδασαν στη Γερμανία ή έζησαν εκεί για πολλά χρόνια και διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Γερμανία. Ο ρόλος των ατόμων αυτών -που λειτουργούν σαν γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας- είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η δωρεά των βιβλίων γίνεται ως αναγνώριση του σημαντικού συνδετικού ρόλου και κοινωνικού έργου αυτών των ανθρώπων, καθώς και ως μια περαιτέρω συμβολή στη σύσφιξη των ελληνογερμανικών
σχέσεων» ανέφερε η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας κ. Μαρία Καπία.

Κινητή μονάδα
Στα πλαίσια του προγράμματος "Υποστήριξη της εκπαιδευτικής πράξης από κινητές βιβλιοθήκες" η Κινητή Μονάδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας ολοκλήρωσε το έργο της που αφορά την αγορά και επεξεργασία έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού. Διαθέτει 4220 αντίτυπα βιβλίων που αντιστοιχούν σε 1770 τίτλους και 155 τίτλους οπτικοακουστικού υλικού (βιντεοκασέτες, κασέτες ήχου, Cd μουσικής, CD-Rom's, DVD-rom's, εκπαιδευτικά πακέτα) που είναι στη διάθεση της βιβλιοθήκης.


Σχόλια (10)

Τερεζα Φολ - Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014 στις 19:28
Διξτε και κανενο φιλλαδιο!

chris - Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 στις 19:03
ωρες λειτουργιας?

student - Σάββατο 14 Μαΐου 2011 στις 14:14
orea orea. kanenan bibliothikonomo apo germania thelete?

dxqblkl - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 15:30
DKhiFl bbvlmceyjnlx, [url=http://slgfhftepdps.com/]slgfhftepdps[/url], [link=http://nkxaujdziwjc.com/]nkxaujdziwjc[/link], http://ptpclzgamohr.com/

λψξκδσιφθθι;εξρμκην - Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 στις 09:21
η βιβλιοθηκη ειναι πολυ ωραια

Κυριάκος - Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 στις 09:57
Φ Α Ν Τ Α Σ Τ Ι Κ Η Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΕΛΕΝΗ - Παρασκευή 28 Μαΐου 2010 στις 08:47
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΕΑΝ ΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΒΛΙΩΝ.

XRISTINA - Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010 στις 12:18
ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ SITE ΣΑΣ, ΝΑ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΩΣΤΕ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ - Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009 στις 01:22
ΓΙΑ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΘΕΛΩ ΒΙΒΛΙΑ ΒΒ

ΓΙΩΡΓΟΣ - Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009 στις 01:19
ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ

Αφήστε το σχόλιό σας