Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου

Το Μοναστηράκι, η «κώμη επί τερπνής και ευαέρου τοποθεσίας κειμένη», επιμένει πολιτιστικά, προτάσσοντας τις παραδεδομένες αξίες, όπως αυτές καταξιώθηκαν από τις γενιές που πέρασαν. Όταν στις 6 Ιανουαρίου του 1976, ανήμερα των Θεοφανείων, «δεν χτύπησαν τα κουδούνια» και το χωριό «δεν γιόρτασε», μερικοί φίλοι Μοναστηρακιώτες, αφουγκραζόμενοι τα αισθήματα των συγχωριανών, βάλαμε όρκο ζωής να σώσουμε τους «Αράπηδες», το κορυφαίο λαϊκό μας δρώμενο. Ιδρύθηκε έτσι ο «Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας».

Ο Σύλλογός μας, λοιπόν, από την ίδρυσή του (27/12/1977), έχει την αποκλειστική ευθύνη της συνέχισης της τέλεσης του πατροπαράδοτου μουσικοχορευτικού μας δρωμένου των «Αράπηδων» κάθε χρόνο, ανήμερα των Θεοφανείων, ενός δρώμενου που περιέχει πάμπολλα στοιχεία της Διονυσιακής λατρείας, αρμονικά και άρρηκτα δεμένα με στοιχεία της Χριστιανικής και πρόσφατης Ελληνικής παράδοσης, ενός δρώμενου που έχει προβληθεί ιδιαίτερα από τα Μ.Μ.Ε. της Μακεδονίας αλλά και των Αθηνών.
Συμπληρώθηκαν αισίως 33 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας από την ίδρυσή μας.
Υπηρετούμε με μεγάλο σεβασμό τους βασικούς καταστατικούς στόχους του Συλλόγου μας, δηλαδή τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είμαστε τώρα περήφανοι όσο ποτέ άλλοτε για την πορεία μας αυτή.
Έχουμε να επιδείξουμε όλα αυτά τα χρόνια ένα τεράστιο έργο που έχει γίνει.
Νιώθουμε ανακούφιση επειδή διασώσαμε πνευματικό πλούτο, που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους νέους, και επειδή τολμούμε να πούμε ότι δώσαμε βάθος και διάρκεια στη συνέχεια.

Οι «Αράπηδες» μας όσο αφορά την προετοιμασία και μύησή τους τελούνται στην αφετηρία τους, δηλαδή στο σπίτι του Κέρα στο Πολιτιστικό μας Εργαστήρι («Αράπηδων-Μάσκας-Κουδουνιού»), με διάρκεια τεσσάρων ημερών και με πάνδημη συμμετοχή, επίσης και στους Αγερμούς, καθώς και στην κορύφωσή τους στην κεντρική Πλατεία του χωριού.

Επίσης, εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, ημέρα εορτασμού της Παναγίας (πανηγύρι του χωριού), να διοργανώνονται από το Σύλλογό μας θεματικές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου μας, καθώς και Συλλόγων της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο την προβολή της λαϊκής-παραδοσιακής, μουσικοχορευτικής μας κληρονομιάς.
Το κύρος και το υψηλό επίπεδο αυτών των εκδηλώσεων έχουν δημιουργήσει από το 1995 και δώθε τον ισχυρό πολιτιστικό θεσμό με τον τίτλο «Πιο κοντά στη ρίζα της ζωής μας».

Τα θεματικά πεδία που αναπτύξαμε, φωτίσαμε, αναλύσαμε και παρουσιάσαμε είναι:

* To 1995: «Χοροί και Τραγούδια της Ελληνικής γης»
* Το 1996: «Τα τραγούδια του τόπου μας»
* Το 1997: «Γυναικεία Μακεδονική παραδοσιακή Φορεσιά -η Γκιλίγκα Μοναστηρακίου»
* Το 1998: «Ήθη-Έθιμα-Μουσική-Χορός ανίχνευση-Αναγωγή-Συμβολισμοί-Μεταλαμπάδευση»
* Το 1999: «Το μουσείο κιβωτός του Ελληνισμού»
* Το 2000: «Το Τοπικό Πολιτιστικό Αναπτυξιακό μας Πρόγραμμα»
* Το 2001: «Σκηνική παρουσίαση αυτοδίδακτων λαϊκών παραδοσιακών χορευτών-Ο Χορός και το Τραγούδι ως στοιχεία του παραδοσιακού πολιτισμού»
* Το 2002: «Φωνές γυναικών στον κύκλο του χρόνου»
* Το 2003: «Αλεξάνδρεια: πνευματικός φάρος-Μακεδόνων χορό-δράμα»
* Το 2004: «Αέναον χοροθέατρο, ο κόσμος μας, αεί-παίδες!»
* Το 2005: «Ωδή και Δρόμος στην Ελευθερία (όλα τον θυμίζουν...)»
* Το 2006: «Χοροί Μνήμης και Συνέχειας με Τραγούδια Ευφρόσυνα»
* Το 2007: «Εαρινό οδοιπορικό (4 Στάσεις-4 Πορείες)»
* Το 2007: «Εαρινό οδοιπορικό (4 Στάσεις-4 Πορείες)» «...όλη μεν που χορεία * όλη παίδευσις (εστίν) ημίν...» (=* Χορεία γε μην όρχησις τε και ωδή το σύνολόν έστι.)
* Το 2008: «Γράφοντας Ιστορία... εν λίθοις»
* Το 2009: «Πηγής ζωοδόχου εγκώμιον»
* Το 2010: Θα παρουσιάσουμε την Παρασκευή 9 Απριλίου τις εκδηλώσεις με θέμα «κάρπεα όρχησις Μακεδονική».

Όλες οι δραστηριότητές μας διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής μας και όχι μόνο.
Ενδεικτικές μας συμμετοχές: Στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»(29-8-2004), στα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας (Αίγυπτος 16-10-2002), στο Διεθνές Φεστιβάλ Δρωμένων-Μεταμφιεσμένων (Pernik-Βουλγαρίας) εκπροσωπώντας τα λαϊκά δρώμενα της χώρας μας (1998, 2000), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (16-01-1992), στο Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο 1992, 1997), στο Αμφιθέατρο του Πειραιά, του Παπάγου, του Αλίμου, στην Πλάκα της Αθήνας, στη Γαλ-λία, Κοζάνη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Τύρναβο, Σοχό κ.λ.π.

Ο Σύλλογός μας συμμετέχει ενεργά όπου κι αν κληθεί, χωρίς διακρίσεις.
Το εύρος της παράδοσής μας είναι πολύ πλατύ, για να βολευτούμε μόνο σ' αυτά που έγιναν.
Με αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση προχωρούμε να υλοποιήσουμε το τοπικό πολιτιστικό αναπτυξιακό μας σχέδιο για την ποιοτική αναβάθμιση των λειτουργιών του Συλλόγου μας.
Το 2009 δημιουργήσαμε μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους: του Βώλακα, της Καλής Βρύσης, του Ξηροποτάμου, της Πετρούσας, της Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και των Πύργων, το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας», χωρίς να καταργούμε τη λειτουργική μας πολιτιστική αυτονομία.
Η ενότητα που επιτύχαμε είναι η δύναμή μας, η ποικιλότητα παραμένει ο πλούτος μας.
Είναι γνωστό πως ο τόπος μας έχει ιστορικότητα και παραδόσεις.

Το πολύτιμο ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο της ευρύτερης περιοχής μας που κουβαλάμε -κυρίως δε αυτής μεταξύ των ποταμών Στρυμόνα και Νέστου- και η συναίσθηση της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής μας ευθύνης μας οδήγησαν σε στοχευμένες κοινές δράσεις, που εξελίχθηκαν σε επιτυχημένες συνεργασίες, καρπός των οποίων αποτελεί η ίδρυση του κοινού μας φορέα.

Το συλλογικό αυτό υποκείμενο που δημιουργήσαμε, θα είναι η μόνιμη πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, προβληματισμού, αναζήτησης, μελέτης, έρευνας και τεκμηρίωσης, που θα καλύπτει θέματα ιστορίας, παράδοσης, πολιτισμού, περιβάλλοντος, αλληλεγγύης, ενότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης.

Έχει για μας τεράστια σημασία η όλη προσπάθεια για ιχνηλάτηση, ανίχνευση συμβολισμών, αποκωδικοποίηση, αποδελτίωση, διάδοση και μεταλαμπάδευση της παραγόμενης γνώσης. Οι απαραίτητες ιστορικές, πολιτιστικές αναζητήσεις και ερμηνείες μέσα στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιό τους, θα συμβάλλουν καθοριστικά και αποφασιστικά στη διαμόρφωση της συλλογικής μας ταυτότητας.
Με αίσθημα πλέον μεγαλύτερης ευθύνης οφείλουμε να προχωρήσουμε με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες μας και το δικαίωμά μας να παρεμβαίνουμε στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το Κέντρο μας θα επιδιώκει να συμβάλλει στην κοινωνική πραγματικότητα, στον ζώντα πολιτισμό, στην πνευματική ζωή και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, επειδή πιστεύουμε βαθιά μέσα μας πως η παραλαβή και η παράδοση αποτελούν το πολιτισμικό μας κέλυφος για να αντέξουμε στο χρόνο.
Για μας η παράδοση είναι το ταξίδι στις ρίζες με τη σχετική ανάδραση και ανατροφοδότηση.
Είναι η ταυτότητα του μέλλοντός μας.

 

Αφήστε το σχόλιό σας