Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Η Ιστορία του Ραδιοφώνου: 115 χρόνια από την ίδρυση του

162 σχόλια

Πριν από εκατόν δέκα πέντε χρόνια, το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών όπως του Reginald Fessenden και του Lee de Forest αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας. Χωρίς τη μεσολάβηση αγωγών αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και στη λήψη τους από ειδικούς δέκτες, η ραδιοφωνία μεταδίδει πλέον σε μεγάλες αποστάσεις ομιλίες και μουσική…

Η εξέλιξη του
Γύρω στα 1873 ο Μαξουελ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, σύμφωνα με την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να μεσολαβεί κάποιο φυσικό μέσο.

Το 1883 ο Hertz επαλήθευσε τη θεωρία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό και ανακάλυψε τα ραδιοκύματα. Κάπου στα 1897 ο Marconi επαληθεύει τα πειράματα του Hertz και καταφέρνει να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3km.

Με τη συσκευή αυτή ο Ιταλός Marconi πηγαίνει στην Αγγλία -που ήταν η κύρια ναυτική δύναμη της εποχής- και ιδρύει την εταιρεία «Marconi Wireless telegraph» και προσφέρει υπηρεσίες στη ναυσιπλοΐα. Τα ραδιοκύματά του δεν μετέδιδαν φωνή αλλά σήματα Μορς. Ήταν τα Χριστούγεννα του 1906 στην Νέα Υόρκη όταν ο Fassenden μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική.

Αργότερα ήρθε ο De Forest για να ανακαλύψει το πρώιμο ραδιόφωνο, τη Λυχνία, η οποία ήταν η μόνη μορφή ραδιοφώνου για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο χρησιμοποιούμενο σε ερασιτεχνική βάση και δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένο ή διαδεδομένο.

Η εξάπλωση του
Σταθμός για την ιστορία του ραδιοφώνου αποτελεί η έμπνευση ενός Αμερικανού, του Frank Conrad, ο οποίος εργαζόταν ως μηχανικός και ερασιτεχνικά ασχολείτο με το ραδιόφωνο και τον αθλητισμό. Ο Conrad τυχαία βγήκε στον αέρα με το ραδιόφωνο για να μεταδώσει τα αποτελέσματα των αγώνων. Απέκτησε φανατικό κοινό.

Ήταν τότε που μεταδόθηκε και η πρώτη ραδιοφωνική διαφήμιση, ενός καταστήματος στη γειτονιά του Conrad. Την εκπομπή του Conrad, που ουσιαστικά αυτός θεωρείται ο πατέρας του ραδιοφώνου, πήρε η εταιρεία Westing House και τη μεγάλωσε. Στις 20 Νοεμβρίου 1920 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, ο K.D.K.A., που λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Το 1926 έχουμε την παραγωγή ενός δέκτη αρκετά εύχρηστου, ποιοτικού και φτηνού.

Από τότε το ραδιόφωνο κατακτά ένα πολύ ευρύ κοινό. Στην πορεία έχουμε τη σύσταση και της νομοθεσίας για την οργάνωση των σταθμών και των συχνοτήτων. Η εδραίωση όμως του ραδιοφώνου έρχεται μετά το 1930, όπου σ' αυτή την περίοδο δημιουργείται το καλά οργανωμένο δίκτυο σταθμών (κρατικών και ιδιωτικών) τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Ο ανταγωνισμός
Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου το ραδιόφωνο και ο Τύπος γίνονται δύο μέσα ανταγωνιστικά μεταξύ τους γιατί το ραδιόφωνο αποκτά μεγάλο ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Η λήξη του Μεγάλου Πολέμου φέρνει όμως το ραδιόφωνο στην αρχική του ιδιότητα και γίνεται ξανά ένα μέσο κυρίως ψυχαγωγικό.

Στα τέλη της δεκαετίας του '40 με αρχές της δεκαετίας του '50 το ραδιόφωνο αποκτά ένα νέο ανταγωνιστή, την τηλεόραση η οποία έχει στα χέρια της ένα πολύ δυνατό όπλο έναντι του ραδιοφώνου, την εικόνα. Η ακροαματικότητα του ραδιοφώνου πέφτει κατακόρυφα και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ψάχνουν λύσεις. Η λύση έρχεται το '50-'60 και την εμφάνιση της δημοφιλέστατης μουσικής Rock and Roll. Η κρίση ξεπερνιέται και το ραδιόφωνο καθιερώνεται ως αποκλειστικά ψυχαγωγικό-μουσικό μέσο.

Τη δεκαετία του '60 αμφισβητείται στην Ευρώπη το κρατικό ραδιόφωνο γιατί δεν μετέδιδε Rock και απορρίπτεται από τη νεολαία της εποχής. Εμφανίζεται η Πειρατική Ραδιοφωνία με πρωτοπόρο το Radio Caroline στην Αγγλία, το οποίο εκπέμπει από ένα μικρό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Αγγλίας και μεταδίδει μόνο Rock. Η ακροαματικότητά του είναι τόσο ψηλή που απειλεί το BBC. Ακολουθεί ευρεία διάδοση αυτού του τύπου ραδιοφωνίας σε όλη την Ευρώπη.

Το ραδιόφωνο ενηλικιώνεται
Μετά από αυτό οδηγούμαστε στην απορρύθμιση (Deregulation) της δεκαετίας του '70 και μπαίνουμε ουσιαστικά στην τελευταία φάση της ωριμότητας του ραδιοφώνου. Τις λυχνίες αντικαθιστούν τα μικρά Τρανσίστορ. Το ραδιόφωνο και το κασετόφωνο συνδυάζονται σε μια συσκευή. Η ραδιομετάδοση εμφανίζεται την περίοδο 1921-1922 σχεδόν συγχρόνως σε όλα τα βιομηχανικά κράτη. Γεννιέται από τις αλλαγές της τεχνολογίας των ραδιοεπικοινωνιών και από την ανάγκη των μεγάλων εταιρειών ραδιοηλεκτρικού υλικού, που αύξησαν κατακόρυφα την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, να ανοικτούν προς την ιδιωτική αγορά, ακόμη και αν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ομίλους, στις ΗΠΑ κυρίως, αντιλαμβάνονται με καθυστέρηση τη σημασία της ραδιομετάδοσης.

Από τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό
Στις αρχές του 1920, η μη επαγγελματική χρήση της ασύρματης επικοινωνίας περιορίζεται σε μερικούς ερασιτέχνες που επικοινωνούν μεταξύ τους στα στενά περιθώρια που τους επιτρέπουν οι στρατιωτικές αρχές, οι οποίες δεν δείχνουν να ανησυχούν από την ανάπτυξη ενός μη ελεγχόμενου συστήματος διαπροσωπικής επικοινωνίας, ενώ παράλληλα ενθουσιάζονται με την νέα τεχνική καλλιεργώντας έτσι μια θετική εικόνα του νέου μέσου.

Λίγο πριν από τον πόλεμο, η ραδιοεπικοινωνία στρέφεται προς το μοντέλο της ραδιομετάδοσης. Πριν από το 1914 δημιουργούνται σε όλες τις χώρες πειραματικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Στις ΗΠΑ, φοιτητές αρχίζουν να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων και μουσικά προγράμματα. Στο Βέλγιο αναμεταδίδουν μια συναυλία κλασικής μουσικής.

Ο εφευρέτης Λι Ντε Φορέστ, προσεγγίζοντας ένα βιομηχανικό σχέδιο, το οποίο δεν θα καταφέρει όμως να φέρει σε πέρας μόνος του, οργανώνει το 1908 τη μετάδοση μίας συναυλίας από τον Πύργο του Άιφελ και, το 1910, την αναμετάδοση μιας παράστασης με τον Καρούζο από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Αλλά ο Λι ντε Φορέστ παραγκωνίζεται από τις μεγάλες αμερικανικές βιομηχανικές εταιρείες που δεν θέλουν να τον ανταμείψουν για τις ευρεσιτεχνίες του, με αποτέλεσμα αυτοί οι πειραματισμοί να μην έχουν συνέχεια.

Στη Γαλλία, οι μόνες τακτικές εκπομπές είναι η ενημέρωση για την ώρα, που από το 1910 μεταδίδεται δύο φορές την ημέρα από τον Πύργο του Άιφελ, τα δελτία καιρού και το χρηματιστήριο.
Όλες αυτές οι εκπομπές διακόπτονται όμως κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις στρατιωτικές αρχές.

Το συμβατικό ραδιόφωνο περιλαμβάνει δύο κατηγορίες συχνοτήτων τα AM και τα FM. Στις συχνότητες αυτές χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα μήκη κύματος ανάλογα με το σκοπό (π.χ. εμπορικά ραδιόφωνα εκπέμπουν στις συχνότητες FM 88-108). Άλλες συχνότητες χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς όπως π.χ. από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Εκτός από το συμβατικό ραδιόφωνο υπάρχει και το Internet Radio (ραδιόφωνο του διαδικτύου) που εκπέμπει stream audio (δηλαδή επιφορτώνεται το αρχείο σε πραγματικό χρόνο, ο ήχος φορτώνεται εκείνη την στιγμή που παίζει) και τέλος το Podcasting που εκπέμπει μαγνητοφωνημένα.

Η ραδιοφωνική διαδρομή της Ελλάδας
Μοιραία στιγμή για την Ελληνική ραδιοφωνία είναι όταν επιστρέφει από την Ελβετία όπου σπούδαζε ο Στέφανος Ελευθερίου. Σ' αυτόν χρωστάει το ραδιόφωνο την εξέλιξη του στον τόπο μας. Ένας δεύτερος υποκινητής του ραδιοφωνικού ζητήματος είναι ο Κ. Πετρόπουλο, επιμελητής του Πανεπιστημίου στην έδρα της Φυσικής. Αυτός, πέρα από τις εργαστηριακές του έρευνες αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διαφώτιση της κοινής γνώμης περί ραδιοφωνίας. Το Ελληνικό κοινό ενημερώνεται και ουσιαστικά την εποχή αυτή, αφυπνίζεται του ραδιοφωνικό του ενδιαφέρον.

Το 1925 είναι λοιπόν μια σημαδιακή χρονιά για τα ραδιοφωνικά μας πράγματα. Την ίδια εποχή που ο Ελευθερίου φεύγει από την ΔΕΥΝ, ένας ανήσυχος ρωμιός της διασποράς έρχεται από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ο Χρίστος Τσιγκιρίδης.

Η επίσημη εκδοχή έχει συνδέσει την έναρξη του ραδιοφωνικού σταθμού του Τσιγκιρίδη,, με την Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1928. Υπάρχουν ωστόσο ισχυρά δεδομένα που μας κάνουν να πιστεύουμε πως ο πρωτοπόρων των Μακεδονικών αιθέρων ξεκίνησε τις πειραματικές εκπομπές του το 1925 μ' έναν πομπό εγκαταστημένο στο σπίτι του.

Οι πρώτοι εκφωνητές της ΕΙΡ ήταν η αλησμόνητη Αφροδίτη Λαουτάρη, η Αγγελική Κοτσάλη και η Κονταράτου. Κατόπιν προστέθηκαν ο Μιχάλης Κοφινιώτης, λαμπρό αστέρι της οπερέτας, η Νιόβη Πηνιατόγλου, ο Κώστας Σταυρόπουολος, ο μετέπειτα ιστορικός αρχιεκφωνητής Τζων Βεϊνόγλου.

Η ραδιοφωνική συνείδηση εξαπλώνεται σταθερά. Το κράτος συγκινείται και τον Ιανουάριο του 1927 δημοσιεύεται στην «Καθημερινή»: «Υπό του υπουργείου της Συγκοινωνίας πρόκειται να προκηρυχθή ταχής διαγωνισμός δια την εγκατάστασιν κεντρικού σταθμού ραδιοφώνου. Ήδη έχουν υποβληθεί εις το υπουργείον προτάσεις 17 εταιριών».

Ωστόσο, η πρώτη σύμβαση με κάποιον Εμμ. Μάρκογλου (αρχικά με τον οίκο Δημητριάδη που όμως υπαναχώρησε) υπογράφεται τα 1929. Το 1930 ο Μάρκογλου κηρύσσεται κι αυτός έκπτωτος για αθέτηση υποχρεώσεων και στη θέση του εμφανίζεται μια μυστηριώδης Ανώνυμη Ραδιοφωνική Εταιρεία, Αμερικανικών συμφερόντων, η Α.Ε. ΝΤΙΡΧΑΜ που εδρεύει στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Ένας πεντάχρονο; Ραδιοφωνικός «γολγοθάς» αρχίζει. Με έντονο τρόπο εκδηλώνεται την ίδια εποχή και το ενδιαφέρον κι άλλων ξένων εταιριών για την Ελληνική Ραδιοφωνική εργολαβία.

Η πρωτοβουλία στην επόμενη φάση αναλαμβάνεται από τον πρώτο διδάξαντα. Ο Στέφανος Ελευθερίου για να παρακάμψει την αρπαγή της «ΝΤΥΡΧΑΜ», που κρατάει καθηλωμένη τη ραδιοφωνική υπόθεση, δημιουργεί στα τέλη του 1934 μια ημιπαράνομη ημικρατική παρέμβαση, που λειτουργεί παρασκηνιακά αλλά μέσα στους κόλπους του υπουργείου.

Σ' ένα δωμάτιο ντυμένο με κουβέρτες στήνεται το ραδιοφωνικό στούντιο και στον Πειραιά σένα λιμενικό φυλάκιο τοποθετείται η αντένα. Αυτός ήταν ο θρυλικός σταθμός του Πειραιά που εξέπεμπε επί ενάμιση χρόνο μεταδίδοντας τραγούδια από δίσκους αλλά και ζωντανά προγράμματα με καλλιτέχνες του μελοδράματος που φιλοξενούσε συχνά. Η ταραγμένη πολιτικά περίοδος έδωσε την ευκαιρία στο σταθμό του Πειραιά να μεταδώσει, δύο φορές εκλογικά αποτελέσματα.

Στο τέλος του 1935 το Νομικό Συμβούλιο γνωστοποιεί πως με αναγκαστικό νόμο το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να απεμπλακεί από τον σφικτό εναγκαλισμό της Αμερικανικής Εταιρείας. Τους πρώτους μήνες του 1936 όλα ήταν έτοιμα για τη δημιουργία του κανονικού Κρατικού Σταθμού.

Τα ηρωικά χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Τα ηρωικά χρόνια της ραδιοφωνίας ξεκίνησαν την Κυριακή 27 Απριλίου 1941. Όταν η πρωινή Αθήνα έδινε την εντύπωση έρημης πόλης καθώς τα Γερμανικά στρατεύματα είχαν φθάσει στα προάστια της Ελληνικής πρωτεύουσας. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών εξέπεμπε το τελευταίο του μήνυμα. Ο εκφωνητής με φωνή που παλλόταν από τη συγκίνηση έλεγε: «Αδέλφια ψηλά το κεφάλι. Ο Σταθμός αυτός ύστερα από λίγο δεν θα είναι Ελληνικός. Μην τον ακούτε πια. Έλληνες, ο αγώνας συνεχίζεται» Τα τελευταία αυτά λόγια του εκφωνητή πνίγονταν από τις πρώτες στροφές του Εθνικού μας Ύμνου.

Σε λίγο Γερμανοί μοτοσικλετιστές κατηφόριζαν από τους Αμπελοκήπους τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και οι ραδιοθάλαμοι του Ζαππείου καθώς και οι εγκαταστάσεις του πομπού στα Νέα Λιόσια ήσαν από τα πρώτα σημεία που κατέλαβε ο εχθρός. Το Ελληνικό ραδιόφωνο που από το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 1940 με τις διάφορες εκπομπές του ενημέρωνε και εμψύχωνε το μαχόμενο Ελληνικό Έθνος, σίγησε.

Η καταστροφή του πομπού του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών στα Νέα Λιόσια, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει να λειτουργήσει ο σταθμός την ημέρα της απελευθέρωσης και να μεταδώσει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ελευθερίας. Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε από το BBC το οποίο μετέδωσε και έκτακτες ανταποκρίσεις από την ελεύθερη πια Αθήνα.

Επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα άμεσης επισκευής των εγκαταστάσεων του πομπού στα Νέα Λιόσια αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για τις εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών ένας μικρός ραδιοφωνικός πομπός telefunken που διέθετε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις ανάγκες των εργαστηρίων Φυσικής. Ο πομπός αυτός εγκαταστάθηκε στο Ζάππειο και άρχισε να εκπέμπει και πάλι το πρόγραμμα του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών.

Παράλληλα, οι τεχνικοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας κατόρθωσαν να επισκευάσουν το σταθμό βραχέων κυμάτων της Παλλήνης και έτσι λίγες μέρες μετά την εγκατάσταση στην Αθήνα της κυβέρνησης Εθνικής Ένωσης του Γεωργίου Παπανδρέου ο πομπός αυτός μετέδιδε στα βραχέα κατά τις βραδινές ώρες το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών.

Χάρις στην αυταπάρνηση του προσωπικού της η Ελληνική Ραδιοφωνία κατόρθωσε στις δύσκολες ώρες της Κατοχής ν' ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες του Ελληνικού λαού και να εμψυχώσει την Αντίσταση του ενάντια στους κατακτητές. Για το λόγω αυτό ο θρυλικός «τσοπανάκος» δεν είναι ένα ακόμη ραδιοφωνικό σήμα σαν τα τόσα άλλα που πλημμυρίζουν στις μέρες μας τα ερτζιανά κύματα, αλλά αποτελεί τη μουσική έκφραση σε ραδιοφωνική μετάδοση της απόφασης του Ελληνικού λαού να ζει Ελεύθερος.

Το πέρασμα από την πειρατική στην ιδιωτική ραδιοφωνία
Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι οι ερασιτεχνικοί σταθμοί ήταν μια μορφή «ήρεμης επανάστασης» στην αισθητική, στον τρόπο επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Στην ουσία άνοιξαν την πόρτα στην ξένη μουσική, δημιούργησαν σχέσεις, ανθρώπινη επικοινωνία και το σημαντικότερο, δημιούργησαν ένα δεδομένο που έκανε τους ανθρώπους να θέλουν «ελεύθερη ραδιοφωνία» Κι όλα αυτά χωρίς κόστος. Οικονομικό από τη μια, αφού οι ίδιοι χρηματοδοτούσαν μηχανήματα και δίσκους, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος.

Μόνο η ευχαρίστηση του τηλεφώνου που χτυπάει, των μηνυμάτων που «φτερουγίζουν» στον αέρα για να βρουν τους αποδέκτες τους και της μουσικής που φανέρωναν τις γνώσεις του «πειρατή». Το φόβο και την αγωνία της εξουσίας, από την άλλη, που καραδοκούσε με τα ραδιογωνιόμετρα για να συλλάβει τους «πειρατές» και να κατασχέσει τα μηχανήματα. Αυτή η «ήρεμη επανάσταση» είχε στην πλάτη της πολλά χρόνια φυλακής και μεγάλη αντίδραση της εξουσίας, όπως όλες οι επαναστάσεις.

Οι σταθμοί μετακινούνταν συνέχεια, τα τηλέφωνα άλλαζαν, οι κεραίες έπαιρναν τη μορφή ενός τυχαίου καλωδίου, σιωπούσαν για ένα διάστημα και ξανάρχιζαν σε άλλη συχνότητα και οι «πιστοί» ακολουθούσαν.

Μια τεράστια συνωμοσία «πειρατών» κα ακροατών, εναντίον της εξουσίας, που παρά το λυσσαλέο κυνήγι δεν κατάφερε να την σταματήσει.

Για τους περισσότερους «πειρατές» το να στήσουν έναν σταθμό και να εκπέμπουν ήταν ένα σύντομο παιχνίδι που το εγκατέλειπαν μόλις οι υποχρεώσεις της ζωής (στρατιωτικό, δουλειά, οικογένεια) τους πίεζαν. Μερικοί όμως, το πήραν πιο σοβαρά, επέμεναν, είχαν κι αυτό το κάτι διαφορετικό στην παρουσίαση και προχώρησαν, βελτιώνοντας το σήμα και τα μηχανήματα τους, αλλά και παρακολουθώντας τη μουσική εξέλιξη δημιουργώντας πολλούς και μόνιμους fans.

Ο απόηχος των «πειρατών» ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο στην «Ελεύθερη ραδιοφωνία», όπως ονομαζόταν στην αρχή μέχρι που διαπιστώθηκε ότι ο τίτλος δεν της ταίριαζε και μετατράπηκε σε «ιδιωτική ραδιοφωνία».

Στα πλαίσια τη γενικής εκσυγχρονιστικής προσπάθειας και προσαρμογής των δομών στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εκσυγχρονίστηκε και ο θεσμός της ραδιοφωνίας.

Με το νόμο 1730/1987 ιδρύθηκε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση, που λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας με έδρα την Αθήνα. Με την Υπουργική απόφαση 14631/Ζ2/2691/29.5.87 καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι ίδρυσης ραδιοσταθμών τοπικής ισχύος, από Δήμους και κοινότητες.

Τέλος με το προεδρικό διάταγμα 25/1988 έχουμε την "απελευθέρωση" της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, καθώς τέθηκαν οι όροι ίδρυσης τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σήμερα η κατανομή των ραδιοφωνικών συχνοτήτων γίνεται από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).

 


Σχόλια (162)

I LOVE VANSSS - Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 στις 16:08
Πριν από εκατόν δέκα πέντε χρόνια, το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών όπως του Reginald Fessenden και του Lee de Forest αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας. Χωρίς τη μεσολάβηση αγωγών αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και στη λήψη τους από ειδικούς δέκτες, η ραδιοφωνία μεταδίδει πλέον σε μεγάλες αποστάσεις ομιλίες και μουσική… Η εξέλιξη του Γύρω στα 1873 ο Μαξουελ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, σύμφωνα με την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να μεσολαβεί κάποιο φυσικό μέσο. Το 1883 ο Hertz επαλήθευσε τη θεωρία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό και ανακάλυψε τα ραδιοκύματα. Κάπου στα 1897 ο Marconi επαληθεύει τα πειράματα του Hertz και καταφέρνει να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3km. Με τη συσκευή αυτή ο Ιταλός Marconi πηγαίνει στην Αγγλία -που ήταν η κύρια ναυτική δύναμη της εποχής- και ιδρύει την εταιρεία «Marconi Wireless telegraph» και προσφέρει υπηρεσίες στη ναυσιπλοΐα. Τα ραδιοκύματά του δεν μετέδιδαν φωνή αλλά σήματα Μορς. Ήταν τα Χριστούγεννα του 1906 στην Νέα Υόρκη όταν ο Fassenden μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική. Αργότερα ήρθε ο De Forest για να ανακαλύψει το πρώιμο ραδιόφωνο, τη Λυχνία, η οποία ήταν η μόνη μορφή ραδιοφώνου για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο χρησιμοποιούμενο σε ερασιτεχνική βάση και δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένο ή διαδεδομένο. Η εξάπλωση του Σταθμός για την ιστορία του ραδιοφώνου αποτελεί η έμπνευση ενός Αμερικανού, του Frank Conrad, ο οποίος εργαζόταν ως μηχανικός και ερασιτεχνικά ασχολείτο με το ραδιόφωνο και τον αθλητισμό. Ο Conrad τυχαία βγήκε στον αέρα με το ραδιόφωνο για να μεταδώσει τα αποτελέσματα των αγώνων. Απέκτησε φανατικό κοινό. Ήταν τότε που μεταδόθηκε και η πρώτη ραδιοφωνική διαφήμιση, ενός καταστήματος στη γειτονιά του Conrad. Την εκπομπή του Conrad, που ουσιαστικά αυτός θεωρείται ο πατέρας του ραδιοφώνου, πήρε η εταιρεία Westing House και τη μεγάλωσε. Στις 20 Νοεμβρίου 1920 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, ο K.D.K.A., που λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Το 1926 έχουμε την παραγωγή ενός δέκτη αρκετά εύχρηστου, ποιοτικού και φτηνού. Από τότε το ραδιόφωνο κατακτά ένα πολύ ευρύ κοινό. Στην πορεία έχουμε τη σύσταση και της νομοθεσίας για την οργάνωση των σταθμών και των συχνοτήτων. Η εδραίωση όμως του ραδιοφώνου έρχεται μετά το 1930, όπου σ' αυτή την περίοδο δημιουργείται το καλά οργανωμένο δίκτυο σταθμών (κρατικών και ιδιωτικών) τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Ο ανταγωνισμός Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου το ραδιόφωνο και ο Τύπος γίνονται δύο μέσα ανταγωνιστικά μεταξύ τους γιατί το ραδιόφωνο αποκτά μεγάλο ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Η λήξη του Μεγάλου Πολέμου φέρνει όμως το ραδιόφωνο στην αρχική του ιδιότητα και γίνεται ξανά ένα μέσο κυρίως ψυχαγωγικό. Στα τέλη της δεκαετίας του '40 με αρχές της δεκαετίας του '50 το ραδιόφωνο αποκτά ένα νέο ανταγωνιστή, την τηλεόραση η οποία έχει στα χέρια της ένα πολύ δυνατό όπλο έναντι του ραδιοφώνου, την εικόνα. Η ακροαματικότητα του ραδιοφώνου πέφτει κατακόρυφα και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ψάχνουν λύσεις. Η λύση έρχεται το '50-'60 και την εμφάνιση της δημοφιλέστατης μουσικής Rock and Roll. Η κρίση ξεπερνιέται και το ραδιόφωνο καθιερώνεται ως αποκλειστικά ψυχαγωγικό-μουσικό μέσο. Τη δεκαετία του '60 αμφισβητείται στην Ευρώπη το κρατικό ραδιόφωνο γιατί δεν μετέδιδε Rock και απορρίπτεται από τη νεολαία της εποχής. Εμφανίζεται η Πειρατική Ραδιοφωνία με πρωτοπόρο το Radio Caroline στην Αγγλία, το οποίο εκπέμπει από ένα μικρό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Αγγλίας και μεταδίδει μόνο Rock. Η ακροαματικότητά του είναι τόσο ψηλή που απειλεί το BBC. Ακολουθεί ευρεία διάδοση αυτού του τύπου ραδιοφωνίας σε όλη την Ευρώπη. “ Πριν από εκατόν δέκα πέντε χρόνια, το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. ” Το ραδιόφωνο ενηλικιώνεται Μετά από αυτό οδηγούμαστε στην απορρύθμιση (Deregulation) της δεκαετίας του '70 και μπαίνουμε ουσιαστικά στην τελευταία φάση της ωριμότητας του ραδιοφώνου. Τις λυχνίες αντικαθιστούν τα μικρά Τρανσίστορ. Το ραδιόφωνο και το κασετόφωνο συνδυάζονται σε μια συσκευή. Η ραδιομετάδοση εμφανίζεται την περίοδο 1921-1922 σχεδόν συγχρόνως σε όλα τα βιομηχανικά κράτη. Γεννιέται από τις αλλαγές της τεχνολογίας των ραδιοεπικοινωνιών και από την ανάγκη των μεγάλων εταιρειών ραδιοηλεκτρικού υλικού, που αύξησαν κατακόρυφα την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, να ανοικτούν προς την ιδιωτική αγορά, ακόμη και αν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ομίλους, στις ΗΠΑ κυρίως, αντιλαμβάνονται με καθυστέρηση τη σημασία της ραδιομετάδοσης. Από τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό Στις αρχές του 1920, η μη επαγγελματική χρήση της ασύρματης επικοινωνίας περιορίζεται σε μερικούς ερασιτέχνες που επικοινωνούν μεταξύ τους στα στενά περιθώρια που τους επιτρέπουν οι στρατιωτικές αρχές, οι οποίες δεν δείχνουν να ανησυχούν από την ανάπτυξη ενός μη ελεγχόμενου συστήματος διαπροσωπικής επικοινωνίας, ενώ παράλληλα ενθουσιάζονται με την νέα τεχνική καλλιεργώντας έτσι μια θετική εικόνα του νέου μέσου. Λίγο πριν από τον πόλεμο, η ραδιοεπικοινωνία στρέφεται προς το μοντέλο της ραδιομετάδοσης. Πριν από το 1914 δημιουργούνται σε όλες τις χώρες πειραματικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Στις ΗΠΑ, φοιτητές αρχίζουν να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων και μουσικά προγράμματα. Στο Βέλγιο αναμεταδίδουν μια συναυλία κλασικής μουσικής. Ο εφευρέτης Λι Ντε Φορέστ, προσεγγίζοντας ένα βιομηχανικό σχέδιο, το οποίο δεν θα καταφέρει όμως να φέρει σε πέρας μόνος του, οργανώνει το 1908 τη μετάδοση μίας συναυλίας από τον Πύργο του Άιφελ και, το 1910, την αναμετάδοση μιας παράστασης με τον Καρούζο από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Αλλά ο Λι ντε Φορέστ παραγκωνίζεται από τις μεγάλες αμερικανικές βιομηχανικές εταιρείες που δεν θέλουν να τον ανταμείψουν για τις ευρεσιτεχνίες του, με αποτέλεσμα αυτοί οι πειραματισμοί να μην έχουν συνέχεια. Στη Γαλλία, οι μόνες τακτικές εκπομπές είναι η ενημέρωση για την ώρα, που από το 1910 μεταδίδεται δύο φορές την ημέρα από τον Πύργο του Άιφελ, τα δελτία καιρού και το χρηματιστήριο. Όλες αυτές οι εκπομπές διακόπτονται όμως κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις στρατιωτικές αρχές. Το συμβατικό ραδιόφωνο περιλαμβάνει δύο κατηγορίες συχνοτήτων τα AM και τα FM. Στις συχνότητες αυτές χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα μήκη κύματος ανάλογα με το σκοπό (π.χ. εμπορικά ραδιόφωνα εκπέμπουν στις συχνότητες FM 88-108). Άλλες συχνότητες χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς όπως π.χ. από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Εκτός από το συμβατικό ραδιόφωνο υπάρχει και το Internet Radio (ραδιόφωνο του διαδικτύου) που εκπέμπει stream audio (δηλαδή επιφορτώνεται το αρχείο σε πραγματικό χρόνο, ο ήχος φορτώνεται εκείνη την στιγμή που παίζει) και τέλος το Podcasting που εκπέμπει μαγνητοφωνημένα. Η ραδιοφωνική διαδρομή της Ελλάδας Μοιραία στιγμή για την Ελληνική ραδιοφωνία είναι όταν επιστρέφει από την Ελβετία όπου σπούδαζε ο Στέφανος Ελευθερίου. Σ' αυτόν χρωστάει το ραδιόφωνο την εξέλιξη του στον τόπο μας. Ένας δεύτερος υποκινητής του ραδιοφωνικού ζητήματος είναι ο Κ. Πετρόπουλο, επιμελητής του Πανεπιστημίου στην έδρα της Φυσικής. Αυτός, πέρα από τις εργαστηριακές του έρευνες αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διαφώτιση της κοινής γνώμης περί ραδιοφωνίας. Το Ελληνικό κοινό ενημερώνεται και ουσιαστικά την εποχή αυτή, αφυπνίζεται του ραδιοφωνικό του ενδιαφέρον. Το 1925 είναι λοιπόν μια σημαδιακή χρονιά για τα ραδιοφωνικά μας πράγματα. Την ίδια εποχή που ο Ελευθερίου φεύγει από την ΔΕΥΝ, ένας ανήσυχος ρωμιός της διασποράς έρχεται από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ο Χρίστος Τσιγκιρίδης. Η επίσημη εκδοχή έχει συνδέσει την έναρξη του ραδιοφωνικού σταθμού του Τσιγκιρίδη,, με την Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1928. Υπάρχουν ωστόσο ισχυρά δεδομένα που μας κάνουν να πιστεύουμε πως ο πρωτοπόρων των Μακεδονικών αιθέρων ξεκίνησε τις πειραματικές εκπομπές του το 1925 μ' έναν πομπό εγκαταστημένο στο σπίτι του. Οι πρώτοι εκφωνητές της ΕΙΡ ήταν η αλησμόνητη Αφροδίτη Λαουτάρη, η Αγγελική Κοτσάλη και η Κονταράτου. Κατόπιν προστέθηκαν ο Μιχάλης Κοφινιώτης, λαμπρό αστέρι της οπερέτας, η Νιόβη Πηνιατόγλου, ο Κώστας Σταυρόπουολος, ο μετέπειτα ιστορικός αρχιεκφωνητής Τζων Βεϊνόγλου. “ Σταθμός για την ιστορία του ραδιοφώνου αποτελεί η έμπνευση ενός Αμερικανού, του Frank Conrad, ο οποίος εργαζόταν ως μηχανικός και ερασιτεχνικά ασχολείτο με το ραδιόφωνο και τον αθλητισμό... Ο Conrad τυχαία βγήκε στον αέρα με το ραδιόφωνο για να μεταδώσει τα αποτελέσματα των αγώνων... Απέκτησε φανατικό κοινό... ” Η ραδιοφωνική συνείδηση εξαπλώνεται σταθερά. Το κράτος συγκινείται και τον Ιανουάριο του 1927 δημοσιεύεται στην «Καθημερινή»: «Υπό του υπουργείου της Συγκοινωνίας πρόκειται να προκηρυχθή ταχής διαγωνισμός δια την εγκατάστασιν κεντρικού σταθμού ραδιοφώνου. Ήδη έχουν υποβληθεί εις το υπουργείον προτάσεις 17 εταιριών». Ωστόσο, η πρώτη σύμβαση με κάποιον Εμμ. Μάρκογλου (αρχικά με τον οίκο Δημητριάδη που όμως υπαναχώρησε) υπογράφεται τα 1929. Το 1930 ο Μάρκογλου κηρύσσεται κι αυτός έκπτωτος για αθέτηση υποχρεώσεων και στη θέση του εμφανίζεται μια μυστηριώδης Ανώνυμη Ραδιοφωνική Εταιρεία, Αμερικανικών συμφερόντων, η Α.Ε. ΝΤΙΡΧΑΜ που εδρεύει στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Ένας πεντάχρονο; Ραδιοφωνικός «γολγοθάς» αρχίζει. Με έντονο τρόπο εκδηλώνεται την ίδια εποχή και το ενδιαφέρον κι άλλων ξένων εταιριών για την Ελληνική Ραδιοφωνική εργολαβία. Η πρωτοβουλία στην επόμενη φάση αναλαμβάνεται από τον πρώτο διδάξαντα. Ο Στέφανος Ελευθερίου για να παρακάμψει την αρπαγή της «ΝΤΥΡΧΑΜ», που κρατάει καθηλωμένη τη ραδιοφωνική υπόθεση, δημιουργεί στα τέλη του 1934 μια ημιπαράνομη ημικρατική παρέμβαση, που λειτουργεί παρασκηνιακά αλλά μέσα στους κόλπους του υπουργείου. Σ' ένα δωμάτιο ντυμένο με κουβέρτες στήνεται το ραδιοφωνικό στούντιο και στον Πειραιά σένα λιμενικό φυλάκιο τοποθετείται η αντένα. Αυτός ήταν ο θρυλικός σταθμός του Πειραιά που εξέπεμπε επί ενάμιση χρόνο μεταδίδοντας τραγούδια από δίσκους αλλά και ζωντανά προγράμματα με καλλιτέχνες του μελοδράματος που φιλοξενούσε συχνά. Η ταραγμένη πολιτικά περίοδος έδωσε την ευκαιρία στο σταθμό του Πειραιά να μεταδώσει, δύο φορές εκλογικά αποτελέσματα. Στο τέλος του 1935 το Νομικό Συμβούλιο γνωστοποιεί πως με αναγκαστικό νόμο το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να απεμπλακεί από τον σφικτό εναγκαλισμό της Αμερικανικής Εταιρείας. Τους πρώτους μήνες του 1936 όλα ήταν έτοιμα για τη δημιουργία του κανονικού Κρατικού Σταθμού. Τα ηρωικά χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τα ηρωικά χρόνια της ραδιοφωνίας ξεκίνησαν την Κυριακή 27 Απριλίου 1941. Όταν η πρωινή Αθήνα έδινε την εντύπωση έρημης πόλης καθώς τα Γερμανικά στρατεύματα είχαν φθάσει στα προάστια της Ελληνικής πρωτεύουσας. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών εξέπεμπε το τελευταίο του μήνυμα. Ο εκφωνητής με φωνή που παλλόταν από τη συγκίνηση έλεγε: «Αδέλφια ψηλά το κεφάλι. Ο Σταθμός αυτός ύστερα από λίγο δεν θα είναι Ελληνικός. Μην τον ακούτε πια. Έλληνες, ο αγώνας συνεχίζεται» Τα τελευταία αυτά λόγια του εκφωνητή πνίγονταν από τις πρώτες στροφές του Εθνικού μας Ύμνου. Σε λίγο Γερμανοί μοτοσικλετιστές κατηφόριζαν από τους Αμπελοκήπους τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και οι ραδιοθάλαμοι του Ζαππείου καθώς και οι εγκαταστάσεις του πομπού στα Νέα Λιόσια ήσαν από τα πρώτα σημεία που κατέλαβε ο εχθρός. Το Ελληνικό ραδιόφωνο που από το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 1940 με τις διάφορες εκπομπές του ενημέρωνε και εμψύχωνε το μαχόμενο Ελληνικό Έθνος, σίγησε. Η καταστροφή του πομπού του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών στα Νέα Λιόσια, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει να λειτουργήσει ο σταθμός την ημέρα της απελευθέρωσης και να μεταδώσει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ελευθερίας. Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε από το BBC το οποίο μετέδωσε και έκτακτες ανταποκρίσεις από την ελεύθερη πια Αθήνα. Επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα άμεσης επισκευής των εγκαταστάσεων του πομπού στα Νέα Λιόσια αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για τις εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών ένας μικρός ραδιοφωνικός πομπός telefunken που διέθετε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις ανάγκες των εργαστηρίων Φυσικής. Ο πομπός αυτός εγκαταστάθηκε στο Ζάππειο και άρχισε να εκπέμπει και πάλι το πρόγραμμα του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Παράλληλα, οι τεχνικοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας κατόρθωσαν να επισκευάσουν το σταθμό βραχέων κυμάτων της Παλλήνης και έτσι λίγες μέρες μετά την εγκατάσταση στην Αθήνα της κυβέρνησης Εθνικής Ένωσης του Γεωργίου Παπανδρέου ο πομπός αυτός μετέδιδε στα βραχέα κατά τις βραδινές ώρες το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Χάρις στην αυταπάρνηση του προσωπικού της η Ελληνική Ραδιοφωνία κατόρθωσε στις δύσκολες ώρες της Κατοχής ν' ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες του Ελληνικού λαού και να εμψυχώσει την Αντίσταση του ενάντια στους κατακτητές. Για το λόγω αυτό ο θρυλικός «τσοπανάκος» δεν είναι ένα ακόμη ραδιοφωνικό σήμα σαν τα τόσα άλλα που πλημμυρίζουν στις μέρες μας τα ερτζιανά κύματα, αλλά αποτελεί τη μουσική έκφραση σε ραδιοφωνική μετάδοση της απόφασης του Ελληνικού λαού να ζει Ελεύθερος. “ Μοιραία στιγμή για την Ελληνική ραδιοφωνία είναι όταν επιστρέφει από την Ελβετία όπου σπούδαζε ο Στέφανος Ελευθερίου... Σ’ αυτόν χρωστάει το ραδιόφωνο την εξέλιξη του στον τόπο μας... ” Το πέρασμα από την πειρατική στην ιδιωτική ραδιοφωνία Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι οι ερασιτεχνικοί σταθμοί ήταν μια μορφή «ήρεμης επανάστασης» στην αισθητική, στον τρόπο επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Στην ουσία άνοιξαν την πόρτα στην ξένη μουσική, δημιούργησαν σχέσεις, ανθρώπινη επικοινωνία και το σημαντικότερο, δημιούργησαν ένα δεδομένο που έκανε τους ανθρώπους να θέλουν «ελεύθερη ραδιοφωνία» Κι όλα αυτά χωρίς κόστος. Οικονομικό από τη μια, αφού οι ίδιοι χρηματοδοτούσαν μηχανήματα και δίσκους, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Μόνο η ευχαρίστηση του τηλεφώνου που χτυπάει, των μηνυμάτων που «φτερουγίζουν» στον αέρα για να βρουν τους αποδέκτες τους και της μουσικής που φανέρωναν τις γνώσεις του «πειρατή». Το φόβο και την αγωνία της εξουσίας, από την άλλη, που καραδοκούσε με τα ραδιογωνιόμετρα για να συλλάβει τους «πειρατές» και να κατασχέσει τα μηχανήματα. Αυτή η «ήρεμη επανάσταση» είχε στην πλάτη της πολλά χρόνια φυλακής και μεγάλη αντίδραση της εξουσίας, όπως όλες οι επαναστάσεις. Οι σταθμοί μετακινούνταν συνέχεια, τα τηλέφωνα άλλαζαν, οι κεραίες έπαιρναν τη μορφή ενός τυχαίου καλωδίου, σιωπούσαν για ένα διάστημα και ξανάρχιζαν σε άλλη συχνότητα και οι «πιστοί» ακολουθούσαν. Μια τεράστια συνωμοσία «πειρατών» κα ακροατών, εναντίον της εξουσίας, που παρά το λυσσαλέο κυνήγι δεν κατάφερε να την σταματήσει. Για τους περισσότερους «πειρατές» το να στήσουν έναν σταθμό και να εκπέμπουν ήταν ένα σύντομο παιχνίδι που το εγκατέλειπαν μόλις οι υποχρεώσεις της ζωής (στρατιωτικό, δουλειά, οικογένεια) τους πίεζαν. Μερικοί όμως, το πήραν πιο σοβαρά, επέμεναν, είχαν κι αυτό το κάτι διαφορετικό στην παρουσίαση και προχώρησαν, βελτιώνοντας το σήμα και τα μηχανήματα τους, αλλά και παρακολουθώντας τη μουσική εξέλιξη δημιουργώντας πολλούς και μόνιμους fans. Ο απόηχος των «πειρατών» ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο στην «Ελεύθερη ραδιοφωνία», όπως ονομαζόταν στην αρχή μέχρι που διαπιστώθηκε ότι ο τίτλος δεν της ταίριαζε και μετατράπηκε σε «ιδιωτική ραδιοφωνία». Στα πλαίσια τη γενικής εκσυγχρονιστικής προσπάθειας και προσαρμογής των δομών στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εκσυγχρονίστηκε και ο θεσμός της ραδιοφωνίας. Με το νόμο 1730/1987 ιδρύθηκε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση, που λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας με έδρα την Αθήνα. Με την Υπουργική απόφαση 14631/Ζ2/2691/29.5.87 καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι ίδρυσης ραδιοσταθμών τοπικής ισχύος, από Δήμους και κοινότητες. Τέλος με το προεδρικό διάταγμα 25/1988 έχουμε την "απελευθέρωση" της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, καθώς τέθηκαν οι όροι ίδρυσης τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σήμερα η κατανομή των ραδιοφωνικών συχνοτήτων γίνεται από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).

I LOVE VANSSS - Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 στις 16:05
Τελειοοο πολλες πληροφοριες <33333333 THANK YOUUU, UwU

Δημήτρης Στεργίου - Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 στις 16:34
Ευτυχώς κάποιοι από μας, τους παλιούς "πειρατές" συνεχίζουμε ακόμα. Σας περιμένω εδώ https://radiopanther.webnode.gr

παρασκευη - Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 στις 16:23
καλο ειναι αλλα σε καποια σχολεια τι να πω δεν ξερουν να γραφουν

αγαπη - Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στις 15:15
τελειο παιδιαααααααααααααααααα

αγαπη - Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στις 15:11
τελειο παιδιαααααααααααααααααα

κατερινα - Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στις 15:09
ορεο ειναι πολι

Χριστίνα❤ - Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 στις 10:22
Συχαριτιρια αυτο το σαιτ με βοειφισε πολλή πάρα πολύ ναι!❤

Χριστίνα❤ - Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 στις 10:15
Ευχάριστω παρα πολι

Χριστίνα❤ - Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 στις 10:13
Με βοηφισε παρα πολύ γιά τομαθιμα τεχνολογεια❤

ANN - Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 στις 15:04
ME ΒΟΉΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΊΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ

Bob marley - Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στις 11:03
ANTONIO MONTANA, PABLO ESCOBAR,ELA TZAMAIKA NA TA POYME MEGFALE PARE KAI TON ADERFOSOY ELAAAA MOY

γιαννης - Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στις 11:02
με βοηθησε πολυ αλλα η γκαντεμια ειναι παρα πολυ προσεχε μαρκονι

βουκεφαλας - Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στις 11:01
αναστηθηκα μεγας αλεκος

εγω ειμαι - Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στις 11:00
μαρκονι σε αγαπαωωωωω πολυυυυ πολυυυ παρα πολυυ οσο το πλυυυ χαχαχαχαχαχαχαχαχα

εγω ειμαι - Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στις 11:00
μαρκονι σε αγαπαωωωωω πολυυυυ πολυυυ παρα πολυυ οσο το πλυυυ χαχαχαχαχαχαχαχαχα

megas ale3andros - Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 στις 11:17
makedonia 3akoysth

yuft - Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 στις 11:16
aek ole

ΔΗΜ - Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 στις 14:52
ΜΕ ΒΟΗΘΙΣΕ ΠΑΡΑΠΟΛΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!*

με λένε Διονυσία και είμαι καλά - Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 στις 22:28
ευχαριστώ παρα πολυ πολυ χρησιμο αρθρο

none - Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017 στις 18:56
πολυ καλο με βοηθησε αλλα θα ηθελα ν λεγατε και γι τις μορφες που εχει αλλαξει απο μεγαλο κουτι σε ενα μικρο τετραγωνακι

Καποιος! - Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 στις 18:44
Α1 lol

παναγιωτις - Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 στις 18:58
παρασκευη 17 νοεμβριου 2016 ευχαριστο γεια τιν βοηθεια σας γεια να βρω πληροφορειες γεια το ραδιωφωνο

Μαρια - Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 στις 20:07
ευχαριστω πολυ με βοηθησε για την εργασια μου:-)

Κρις - Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 στις 20:14
Ευχαριστώ με βοήθησε στην εργασία μου στην γλώσσα

Κωνσταντινα - Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 στις 22:24
ευχαριστω με βοηθησε στην εργασια μου στην γλωσσα

Γιωργος - Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 στις 14:41
Με βοηθησε σε μια εργασια στη γλωσσα

Γιωργος - Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 στις 14:30
Με βοηθησε σε μια εργασια στη γλωσσα

μαρια - Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 στις 10:39
poli megalo kimeno ftacate

maria - Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 στις 16:24
ευχαριστο για την βοηθεια ♥

Αρτεμις - Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 στις 21:22
Με βοηθησατε παρα πολυ ειχα εργασια για την εξελληξη του ραδιοφωνου !!!

αφροδιτη - Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016 στις 14:14
πολύ καλό!!!!και καθόλου βαρετό γιατί απλά δίνεται όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε

Αντωνης - Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015 στις 15:30
ευχαριστώ πολύ με βοήθησε πολύ για την εργασία μου στην γλώσσα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ελενη - Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 στις 10:57
ευχαριστω με βοηθησατε πολυ!

μπαρμπας - Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 στις 15:03
πολυ καλο,αλλα περιπλοκο

αλεξανδρος - Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 στις 17:02
με βοηθησε αρκετα στην εργασια μου στην γλωσσα

ANNETA - Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 στις 18:13
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ...

Δωρα - Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 στις 00:18
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας πιστεύω στην εργασία μου να πάρω καλό βαθμό.!!!

stacy - Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 στις 15:57
Πολύ ωραίες οι σημαντικές πληροφορίες του περιεχομένου με βοήθησε στην εργασία μου! Συνεχιστε να ψυχαγωγειτε τον κόσμο έτσι! !!! Ευχαριστώ!

ΣΑΣΑ - Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 στις 16:19
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΓΡΑΦΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφροδίτη - Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 στις 18:30
ευχαριστω πολυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ανωνυμοςη - Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 στις 17:07
Ευχαριστο για την βοηθια.thanks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ριτα - Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 στις 16:57
Ευχαριστο για την βοηθια !!!!!!!!thank you!!!!!!!!!!!!!

Χριστος Κολιοτσας - Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 στις 16:21
Ειναι. Πολυ οραιο και μπραβο σας

Ζωη - Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015 στις 15:19
ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια με την εργασία

Ζωη - Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015 στις 15:17
ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια με την εργασία

deppy - Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 στις 14:32
ευχαριστώ πάρα πολύ έμαθα πράγματα που δεν ήξερα για το ραδιοφωνο !

deppy - Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 στις 14:30
ευχαριστώ πάρα πολύ έμαθα πράγματα που δεν ήξερα για το ραδιοφωνο !

ΗΟΝΔΑΣ - Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 στις 09:27
ΟΡΕΟ

βασιλησ - Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 στις 09:26
ευχαριστω δεν ειναι χρισημα

μιμης - Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015 στις 17:30
θα προτιμουσα πιο σηντομα να ειναι γραμμενα αλλα ευχαριστω για τη βοηθεια!!!!

christi - Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 στις 20:21
ευχαριστω για την βηθεια με βοηθεισατε ναα κανω τις 30 σελιδες για την τεχνολογια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ευχαριστωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω πολυυυυυυυυυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

βαγγέλης - Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στις 17:50
καλο θα ηταν να ηταν πιο συγκεκριμενες οι πληροφοριες αλλα ολα οκ

Χριστινα - Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 στις 16:30
η αληθεια ειναι οτι με βοηθησε και εμενα παρα πολυ για την εργασια μου στην Τεχνολογια...δεν το περιμενα...ευχαριστω πολυ :)

SPR - Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στις 11:18
ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ιλλιαννα - Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 στις 17:37
ευχαριστω παρα πολυμε βοηθισε

βανεσα - Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014 στις 20:36
ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<3<3<3<3<3

Αλεξανδρα - Σάββατο 1 Μαρτίου 2014 στις 18:46
Με βοηθησατε παρα πολυ για μια εργασια στο σχολειο και θα ηθελα επισης να σας πω πως το site σας ειναι πολυ καλογραμμενο !!!!!!!!!!!!!!!!

Ανδριαννα - Σάββατο 1 Μαρτίου 2014 στις 18:41
με βοηθησε παρα πολυ για μια εργασια .

νικος - Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 στις 21:49
με βοηθησε πολυ για μια εργασια

=] - Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014 στις 20:49
Ευχαριστώ πάρα πολύ! ♥

ΑΝΝΑ - Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 στις 14:12
ευχαριστω πολυ!!!♥☺☻

Γιάννης - Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 στις 18:39
Είναι πολύ χρήσιμη η εργασία σας για μας τους μαθητές. Σας ευχαριστούμε πολύυυυ!

νεφελη - Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 στις 17:57
ευχαριστω με βοήθησε πολυ στην εργασια μου για την τεχνολογιαα ☻ ♥

νεφελη - Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 στις 17:54
ευχαριστω με βοήθησε πολυ στην εργασια μου για την τεχνολογιαα ☻ ♥

Ελενη - Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014 στις 21:22
με βοηθησατε να γραψω την εργασια μου στο σχολειο

Νεφελη - Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014 στις 17:52
Σας ευχαριστω παρα πολυ για τις πολλες και χρησιμες πληροφοριες για το ραδιοφωνο!Τωρα μπορω να γραψω την τελεια εργασια για το σχολειο με τον καλυτερο βαθμο!

Αγις Σερ - Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 στις 18:56
Eυχαριστο πρωτη φορα δεν θα παω αδιαβαστος στο σχολειο

ωραιοζαλη - Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 στις 15:10
ευχαριστω με βοηθησε πολυ στο να βρω πληροφοριες για το ραδιωφωνο!!!!

ωραιοζαλη - Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 στις 15:10
ευχαριστω με βοηθησε πολυ στο να βρω πληροφοριες για το ραδιωφωνο!!!!

κελλη - Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 στις 17:58
ευχαριστω πολυ με βοηθησατε παρα πολυ με την εργασια μου για το σχολειο!!!!!!!!!!

μαριαααα - Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 στις 20:01
μπραβο πολυ ωραιο!!με βοηθησε και στην εργασια μου....... :)

αννα - Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 στις 18:50
τελιες η πληροφοριες και η εικονες καταπλικτικες

Σταματης - Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 στις 17:12
εχει παρα πολλα λογια και το κανει βαρετο

ριο - Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 στις 16:06
ευχαριστω με βοηθησε πολυ στην εργασια για το σχολειο

kostas2 - Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 στις 14:41
thanks

ζιιι - Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 στις 14:39
thanks

maria tsaroucha - Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014 στις 16:29
Ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ για τις πληροφοριες!

ΝΙΚΟΣ - Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014 στις 19:43
ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΤΟ ΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΓΙΑΤΗΝ ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.THANKS

anasta - Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014 στις 22:12
Ευχαριστώ πολύ που με βοηθήσατε για την εργασία μου!!!!!

Κλαούντια - Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014 στις 23:27
Παρα πολυ καλο,για την εργασια μου ηταν ο,τι πρεπει!! :)

βασιλικη - Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 στις 15:01
πολλοι καλες πληροφοριες με βοηθησαν για μια εργασια

eri - Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013 στις 13:40
sas euxaristw pou me boh8hsate gia tn ergasia mau

iwanna - Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 στις 17:04
eyxaristo poli me boithisate iper arketa gia tin ergasia mou sto sxolio <3

Δημητρα - Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:37
ευχαριστω πολυ με την εργασια με βοηθησε πολυ

κωστας - Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 στις 17:19
ευχαριστο για την βοηθεια (y)

Νεφέλη - Σάββατο 6 Απριλίου 2013 στις 11:19
Σας ευχαριστώ πολύ :) Με βοηθήσατε , μπορώ να πω πάρα πολύ για την εργασία μου στην τεχνολογία ♥

Faih - Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 στις 15:04
Ανατριχιασα!

ΠΑΝΟΣ - Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 στις 11:20
ευχαριστω με βοηθησε πολυ στο να βρω πληροφοριες για το ραδιωφωνο!!!! ΚΑΙ σας ευχαριστώ πολύ.με βοηθήσατε πολύ στην εργασία μου στο σχολείο.

neno0li♫ - Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 στις 16:05
ευχαριστώ πάάάάάρα πολύ !!!! πολλές πληροφορίες = καλός βαθμός!!!!!! thnx thnx thnx!♥♥♥

iwanna apo mirina - Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 στις 18:46
teleio me voithise poli stin ergasia mou

iwanna apo limno - Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 στις 17:13
oraio alla tha ithela na einai pio sinoptiko kai katanoito alla den peirazei me vothise poli stin ergasias mou

νικολεττα - Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 17:44
πολι ενδιαφερουσα πραγματα σασ ευχαριστο πολι με βοηθισατε πολι για.....

maria - Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 17:37
σασ ευχαριστω πολυ με βοηθισατε πολυ (στιν εργασια μου)

george7 - Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 στις 14:18
perisoteres eikones den eixe?

ερμιονη - Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 14:36
συμφωνω με την ερη, με βοηθησε να βρω πληροφοριες για μια εργασια του σχολειου!!!!!

αλεξανδρα - Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 17:31
ευχαριστω πολυ ωραιες πληροφοριες για τα ραδιοφωνα

anna - Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 17:21
kala mas ta les me boh8hse na vrw plhrofories ga ta radio

sofia reinoglou - Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 09:56
sas agapw olous:')

πουτσα - Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 στις 08:47
ουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ τελειο

κωνσταντινα,γεωργια,μαριλενα,αδαμ - Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 στις 09:41
ευχαριστουμε για τισ πληροφοριες του ραδιοφωνου

χριστιαννα - Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 στις 16:42
ευχαριστω πολυ για τις πηροφορειες

καποια - Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 στις 14:53
λοιπον τελεια η σελιδα σας 8α την 3αναχρεαστω

Antzelina136 - Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 στις 14:50
8ανκς για τη βοη8εια η σελιδα ειναι τελεια 8α την 3αναχρειαστω

Antzelina136 - Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 στις 14:46
τρομερη βοη8εια μπραβο σας με βοη8ησατε παραααα πολυ για μια εργασια μου......... την ειχα γραψει καλυτερα απο ολους τους συμμα8ητες μου και οαλι σας ευχαριστω πολυ εισται τρομεροι απο εδω και περα 8α συμβουλευομαι την σελιδα σας παντα παντα παντα........

λιζα - Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 στις 14:00
Ωραια αυτα που γραφετε αλλα...δεν χρειαζετε να γραφετε τοσα...

Αντωνης-Αφροδιτη πτολεμαιδα 21-01-2013 - Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 στις 18:20
Οι πληροφοριες ειναι και οι πρωτες για την εργασια μας.Ευχαριστούμε πολύ.

μαρια - Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 στις 18:18
πολλεσ πληροφοριες και αυτο με βοηθησε!!!!!(εργασια στο σχολειο)!!!!!!!!!!!!

Αντωνης-Αφροδιτη - Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 στις 18:14
ευχαριστουμε για τις πληροφοριες ειναι και οι πρωτες

Κατερίνα - Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013 στις 16:45
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Όχι μόνο με βοήθησε με την εργασία μου, αλλά έμαθα πράγματα που δεν ήξερα και ούτε καν μου περνούσαν απ' το μυαλό.

γιωργοσ - Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013 στις 13:58
ευχαριστο βρηκα πληροφοριεσ

μμμμμμμ. - Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 στις 16:38
με βοηθησε στην εργασια του σχολειου!!!!!!!!!!!Σας ευχαριστω ολους!!

Γεσθημανή - Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 στις 15:39
είναι πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το ραδιόφωνο αλλά θα έπρεπε να βάζατε πληροφορίες για την εξέλιξη του.

κοστας - Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 15:48
ευχαριστω πολυ το αρθρο σας ηταν υπεροχο με βοηθησε υπερβολικα!!!! ειχε και τα λαθη του στην αρχη στην πρωτη σειρα!!!!

δημητρης θεσσαλονικη - Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 στις 11:22
σας υπερευχαριστω γιατι με αυτεσ τις πληροφοριες του ραδιοφωνου πηρα καλους βαθμους στην τεχνολογια και τουσ Η/Υ!!!

πριγκιπισα - Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 στις 19:45
λιγο μεγαλι αλλα χρισιμι ευχαριστω πολι !!

βαλερια - Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 στις 19:34
ευχαριστω πολι αυτιν τιν σελιδα με βοηθισε απιστευτα στιν τεχνολογια στο σχολειο να στε καλα θα σασ ξανα επιλεξω!!!!!!!!!!!

Εβινα - Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 στις 20:19
Πολυ ωραια γραμενο και κατανοητο. Με βοηθησε σε μια εργασια μου. Η μονη παρατηρηση που εχω να κανω, ειναι οτι στον προλογο, αυτον με τα μαυρα γραμματα, το 15 το γραφετε με δυο λεξεις ενω ειναι με μια!!!!!!! Και παλι ευχαριστω!!!!!!!!!!!

ελενα - Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 16:24
μπρορειτε να μου πειτεε τα ονοματα σε σειρα με τα πιο παλια ραδιοφωνα μεχρι σημερα και τισ χρονολογιεσ του ?????????????????SOSSSSSSSSSSS

black hat seo - Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 στις 08:41
I truly wanted to send a brief word to appreciate you for those pleasant guides you are showing here. My extended internet search has at the end of the day been compensated with reputable ideas to exchange with my neighbours. I 'd assert that we site visitors actually are unequivocally lucky to exist in a fine website with so many brilliant professionals with insightful guidelines. I feel very grateful to have come across your entire web site and look forward to many more fabulous moments reading here. Thank you once more for all the details. black hat seo

αλεξια - Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 στις 15:56
ευχαριστω με βοηθησατε παρα πολυ να βρω πληροφοριες για το ραδιοφωνο τις χρειαζομουν για την εργασια του σχολειου!

εγω - Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 στις 13:29
Γιατι ολα ειναι αντιγραφη απο την βικιπαιδεια?

δανάη - Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:17
και εμένα με βοηθήσατε πολύ για την εργασία μου!

mpip mpip..... mpop - Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 18:44
Λίγο πιο συνοπτικά δεν γίνονται??? :P

Δεσποινάκι-12 - Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 14:27
σασ ευχαριστω πολυ!μου δωσατε χρησιμεσ πληροφοριες που χρειαζομουν για το ραδιοφωνο σασ ευχαριστω και παλι!

κατερινάκι - Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 στις 16:04
ευχαριστώ πολύ! η εργασία μου ήταν η καλύτερη!!!

κοστασ - Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:36
βασικααα.. και πος επικοινονουσαν οι αρχαιοι

κοστας - Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:35
που μπορω να βρο ιστορικη αναδρομη του ραδιοφονου? δηλαδη να εχει τον εφεβρετη και μεχρι σημερα ποσ το χρησιμοποιυμε?

Έλενα -12- - Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:43
Με βοήθησαν πολύ αυτές οι πληροφορίες!!Ευχαριστώ πολύ!

grigoris - Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 08:47
euxaristo polu me boi8ise gia tin sxoliki mou ergasia pira poles kai xrisimes plirofories sxetika me to radiofono!!!!!

ουρανια - Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 08:29
Σας ευχαριστω!Με βοηθησατε αρκετα ωστε να κανω την εργασια του σχολειου μου!

castleknight - Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 07:39
ευχαριστω για την εργασια

νικολετα - Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 07:37
ωραιο αλλα λιγο βαρετο!

ολιβια - Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 07:34
ωραιο αλλα πολυ βαρετο!

anastasia - Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012 στις 16:43
euxaristo poli exo ergesia sto sxolio pali kala pou sas brika alios 8a me katsadiaze i kiria mou to mono 8ema pou exo einai pos prepi einai na grapso ayto to keimeno me 150-200 lexis distixos esis exete olokliro katebato pantos me boi8isate poli sas euxaristo...............

Ραφαλ - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 στις 18:52
Ειχα εργασια στο σχολειο και με βοηθησε, οποτε μου ειναι χρησιμες!

Angela - Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:16
ειναι πολυ καλη με βοηθεισε ομως εχει και ενα ελατοματακι ... δεν γραφει για τα μεροι απο τα οποια αποτελειτε,για την χρησιμοτητα και για την επιδραση του στον ανθρωπο!!! παντως ευχαριστω για τις πληροφοριες που αναπτηξατε ... μπραβο!

grekerman - Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 στις 17:38
sas eyxaristo poly gia tis toso xrisimes plirofories !!! :-)

ΣΟΥΛΑ - Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:08
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ

FILIW - Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 στις 18:22
EFXARISTO ME VOI8ISATE PARA POLI STIN ERGASIA MOU

anna - Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 στις 13:52
eixa ergasia sto sxoleio omos den lete gia to pos eine simera.........kata ta alla eine xrisimes plirofories!!!!

DHMOU - Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 στις 10:07
FOBERH EINAI

Hakas Kostantinos - Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012 στις 12:13
Stin anafora poy kanete gia tous protergates ekfonites toy radiofonou tis ERT den anafereste kai ston patera moy Niko Haka poy anelave mazi me ton Stayropoylo kai Veinoglou kai ypiretise thn radiofvnia 35 xronia ekfonontas tis pio sumantikes eidiseis meta ton polemo.Sas parathetw merikes.Symfonia tis Varkizas,O anthropos sto feggari,To diagelma ston Ellhniko lao gia tin 21 Aprilioy oti o stratos analambanei thn diakivernisi tis xoras kai alla polla.

χρυσανθη - Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 στις 16:52
πολύ ωραίο άρθρο ,με βοήθησε πολύ...!

stayroula - Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 στις 15:24
eyxaristw para polu me bohse gia thn ergasia m sto sxoleio

- - Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 στις 19:03
χιλια ευχαριστω!!!!!!!!!!!με βοηθησε πολυυυυυυυυυυυ!!!!!!!

ερη - Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 στις 16:46
ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σας με βοηθήσατε πάρα πολύ σε μία εργασία του σχολείου μου !!!

τεσσα - Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012 στις 13:32
Κυριακη 1 Ιανουαριου 2012 στις 03:30 Ευχαριστω με βοηθεισατε πολυ!

ανωνυμος/η - Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011 στις 15:02
Ευχαριστω πολυ!Οι πληροφοριες σας με βοηθησαν πολυ!

justine - Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 14:59
Με βοηθησατε παρα πολυ για την εργασια μου στην τεχνολογια στο σχολειο!!!!!!!!

9wmacoc - Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 στις 16:10
thnx me voh8ise pl me tin ergasia m ! :))))))))))))

Antonella - Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 στις 14:44
Thanks for your informantios!!! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!!!

afro - Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 στις 19:14
einai polu endiaferon kai me voi8ise polu sthn ergasia mou!

ufibvqwze - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 15:28
2MtMI5 hxdonucpdcnm, [url=http://zfygefmgloye.com/]zfygefmgloye[/url], [link=http://dxtdxjjfbork.com/]dxtdxjjfbork[/link], http://fgurgelzhvmx.com/

massi@ - Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 στις 08:41
thnkss me voh8hsate poli!

νικος - Τρίτη 8 Μαρτίου 2011 στις 12:01
Ευχαριστώ για την βοήθεια σας!!!

ΕΥΑΚΙ - Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:34
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΩΦΩΝΟΥ.

γιαννησ - Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:52
ευχαριστω με βοηθησε πολυ στο να βρω πληροφοριες για το ραδιωφωνο!!!!

παοκμανια - Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 06:53
παοκ ολε

nikolas - Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 στις 09:03
σας ευχαριστώ πολύ.με βοηθήσατε πολύ στην εργασία μου στο σχολείο.

Στελα - Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010 στις 03:10
με βοηθησατε στο σχολειο μου να βγω προτη και σασ ειυχαριστω

μαρια - Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 στις 13:20
ευχαριστω με βοηθησε πολυ στο να βρω πληροφοριες για το ραδιωφωνο!!!!

Αφήστε το σχόλιό σας