Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Η ερμηνεία των ονομάτων

102 σχόλια

«Δεν έχεις τυχαία τ’ όνομα σου», λέει μια αγγλική παροιμία. Και πραγματικά, ένας άνθρωπος χρωματίζει ένα όνομα και, μερικές φορές, ένα όνομα παίρνει στο… λαιμό του έναν άνθρωπο. Ένα όνομα δεν είναι μόνο ένας όμορφος ή άσχημος ηχητικά συνδυασμός γραμμάτων. Συχνά έχει μια σημασία και, σχεδόν πάντα, μια ιστορία. Συνήθως εκφράζει μια εποχή. Κι επηρεάζει τον χαρακτήρα μας ακόμα και τη ζωή μας… Παρακάτω θα μάθετε την προέλευση και την ιστορία γνωστών ονομάτων.

Αβραάμ: αντικομφορμιστής και ενθουσιώδης, έχει ανοιχτό μυαλό. Όταν, όμως, απογοητεύεται το ρίχνει στην κριτική και μπορεί να γίνει κακός. Έχει μεγάλη ενέργεια που πρέπει να χρησιμοποιεί σωστά και όχι... αυτοκαταστροφικά !

Άγγελος, Αγγελική: ο Άγγελος είναι ονειροπόλος και δίνει συχνά την εντύπωση ότι βρίσκεται «αλλού».
Είναι, όμως, πεισματάρης και πετυχαίνει πάντα αυτό που βάζει στο μυαλό του. Άυλο πνευματικό ον, αγαθό πνεύμα, ωραίος άντρας, αγγελιοφόρος, απεσταλμένος. Η Αγγελική αγαπάει την τέχνη και τα ταξίδια. Είναι καλή φίλη και δημιουργεί ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς. Αυτή που ανήκει στην τάξη των αγγέλων, η πολύ ωραία.

Αθανάσιος, Αθανασία: ο αθάνατος, αιώνιος. Απλός κι ευγενικός, ο Αθανάσιος χρειάζεται χρόνο για να επιβληθεί. Επηρεάζεται εύκολα, έχει ανησυχίες και ψάχνει τρόπο να τις εκφράσει.
Η Αθανασία είναι σταθερή στα πιστεύω της και τα συναισθήματά της. Δίνει πολλά στους άλλους, χωρίς να ξεχνάει τον εαυτό της.

Αθηνά: η γνωστή θεά της σοφίας, του πολέμου και της γεωργίας. Γεννήθηκε απʼ το κεφάλι του Δία. Ήταν προστάτης της Αθήνας.
Γεμάτη νεύρο και κέφι για τη ζωή, η Αθηνά διψάει για μάθηση και κοινωνικές επαφές. Περίεργη κι ανυπόμονη, έχει πολλά ενδιαφέροντα. Κι είναι πολύ καλή οικοδέσποινα. Κάτοικος Αθήνας, αυτή που δεν θήλασε, βασίλισσα του ουρανού, αυτή που ανήκει στον πατέρα της.

Αικατερίνη: μοιάζει συνήθως νεότερη από την ηλικία της. Διχασμένη ανάμεσα σε πρακτικές και πνευματικές επιθυμίες, είναι γενναιόδωρη κι έχει το χάρισμα του λόγου.
Είναι χαρακτήρας δυνατός, ικανός να αντιμετωπίσει και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Η εξαγνισμένη, εαρινή, ανοιξιάτικη.

Αλέξανδρος, Αλεξάνδρα: (αλέξω: απομακρύνω + ανήρ), ο απωθών τους άνδρες, ο ανδρείος, σημαίνει ετυμολογικά «σπρώχνω τους ανθρώπους (εχθρούς)».
Αν όλοι οι Αλέξανδροι δεν είναι ήρωες, τουλάχιστον φαίνεται ότι βλέπουν μακριά και ψηλά! Δεν έχουν πολλή φαντασία, αλλά η θέλησή τους, τους επιτρέπει να πετυχαίνουν εκεί όπου άλλοι αποτυχαίνουν.
Δεν είναι πολύ συναισθηματικοί κι αγαπούν την ελαφριά όψη της ζωής. Αυτός που υπερασπίζεται τους άνδρες.
Φιλοσοφημένη και καλλιεργημένη, η Αλεξάνδρα δεν περιφρονεί τα υλικά αγαθά και την οικονομική ασφάλεια.
Ανεξάρτητη και δυναμική, ξέρει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες. Της αρέσει ο αθλητισμός. Υπερασπίστρια, προστάτρια, βοηθός ανδρών.

Αλέξης, Αλέξιος, Αλέξια, Αλεξία: του αρέσει να προστατεύει, κλειστός και μελαγχολικός χαρακτήρας.
Ο Αλέξιος έχει ανάγκη από τρυφερότητα και στοργή. Είναι πολύ συνδεδεμένος με την οικογένειά του.
Μιλάει πολύ, αλλά μπορεί ξαφνικά να κλειστεί στο καβούκι του. Ευαίσθητη κι ευγενική, η Αλέξια δεν είναι πολύ κοινωνική. Αγαπάει την τέχνη και ιδιαίτερα τον χορό. Όταν νιώθει ότι την αγαπούν, μπορεί να κάνει θαύματα...

Αλίκη: η κοκκινωπή! Υπεύθυνη και ακούραστη, αφιερώνει όλες τις δυνάμεις της για να πετύχει τους στόχους της, ιδιαίτερα αν εξυπηρετούν κάποιο ιδανικό.
Έχει μαγνητική προσωπικότητα και ξέρει να επιβάλλεται. Δεν διακρίνεται για το χιούμορ της.

Ανάργυρος: πράος και καλός χαρακτήρας. Έχει μεταφυσικές ανησυχίες. Δίνει περισσότερα απʼ όσα παίρνει.

Αναστάσιος, Αναστασία: αυταρχικός και δυνατός χαρακτήρας, ο Αναστάσιος προσπαθεί να επιβληθεί στους άλλους και συνήθως τα καταφέρνει.
Δίνει σημασία στα υλικά αγαθά και κοπιάζει για να τα αποκτήσει. Ο σχετιζόμενος με την ανάσταση του Χριστού.
Του αρέσει να δίνει συμβουλές, όπως και της Αναστασίας, που είναι όμως πιο μαλακιά. Αλλά αργότερα εγωκεντρική.

Ανδρέας: σημαίνει «θαρραλέος, άφοβος». Του αρέσει η οικογενειακή ζωή και η συμμετοχή στα κοινά.
Κερδίζει την υποστήριξη των ισχυρών. Ζηλιάρης, πεισματάρης και οικονόμος. Έξυπνος, με ιδέες συχνά πολύ πρωτότυπες. Ο ανδρείος.

Άννα: σοβαρή και δυναμική, η Άννα ξέρει τι θέλει από τη ζωή.
Έχει συχνά καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία, απολαμβάνει τα υλικά αγαθά. Της αρέσει να δίνει συμβουλές. Εύνοια, χάρη.

Αντώνιος, Αντωνία: ο ορμητικός. Γεννημένος για επικοινωνία ο Αντώνης, χρειάζεται ποικιλία.
Δίνει σημασία στις απολαύσεις και τις διασκεδάσεις. Κυκλοθυμικός, ενθουσιώδης, θυμώνει εύκολα...
Η Αντωνία διακρίνεται για την κοινή λογική και την κρίση της. Είναι εργατική, πιστή, με ανεπτυγμένο το μητρικό ένστικτο.

Απόστολος: ο αγγελιοφόρος του Θεού. Κοινωνικός και γλεντζές, ο Απόστολος λατρεύει τη ζωή και της απολαύσεις της. Του αρέσουν οι γυναίκες και το καλό φαγητό.
Ευγενικός και πράος χαρακτήρας, δεν πηγαίνει στο βάθος των πραγμάτων.

Άρης: ο γνωστός θεός του Ολύμπου. Κατάρα, καταστροφέας, θυελλώδης.
Έξυπνος, εργατικός, φιλόδοξος. Μελετηρός, δεν περιφρονεί τις διασκεδάσεις. Πετυχαίνει τους στόχους του. Έχει πολλά ενδιαφέροντα.

Αριστείδης: ο δίκαιος γνωστός Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός.
Προσωπικότητα ευχάριστη. Ευγενικός, καλλιεργημένος, κοινωνικός. Λίγο ματαιόδοξος, αρκετά σπάταλος.
Αφροδίτη: (αφρός + αναδύω), η αφρογενής, η ωραιοτάτη. Θεά της ομορφιάς, του έρωτα και της γονιμότητας. Η σύγχρονη Αφροδίτη είναι αγαπητή, ευχάριστη, θαρραλέα, και απρόβλεπτη! Λίγο άστατη, υποτάσσεται στον εκάστοτε άντρα που αγαπάει. Όχι, όμως, για πολύ...

Βασίλειος, ΒασιλείαΒασιλική: αυτός που ανήκει στο βασιλιά, ο βασιλικός. Ο Βασίλης είναι άνθρωπος της σκέψης, με καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία και πολύ απόλυτος.
Πεισματάρης, του λείπουν συνήθως η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα. Του αρέσει να κάνει το δικό του και τα καταφέρνει. Πιο συμβατική, η Βασιλική δίνει μεγάλη σημασία στα υλικά αγαθά. Φιλόδοξη, ακολουθεί το δρόμο της με ρεαλισμό και χωρίς να παίρνει μεγάλα ρίσκα. Αυτή που ανήκει στο βασιλιά.

Γρηγόρης, Γρηγορία: ο άγρυπνος, ακοίμητος φρουρός, πανέτοιμος. Ελκυστικός, κοινωνικός, με φαντασία, αναζητάει την ομορφιά, την ποικιλία και την αγάπη.
Χαρακτήρας δημιουργικός, όχι πολύ πρακτικός, που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο.

Δέσποινα: δέσποινα (κυρία) που προέρχεται απʼ το «δεσπόζω, κυριαρχώ».
Στην Αθήνα το χρησιμοποιούσαν κυρίως για την Περσεφόνη. Δέσποινα ονομάζεται κι η Παναγία.
Θεληματική, ξέρει να παίρνει τη ζωή της στα χέρια της. Μερικές φορές οι άλλοι υποτιμούν την εξυπνάδα της. Ιδιόρρυθμη προσωπικότητα. Η κυρία του οίκου.

Δημήτριος, Δήμητρα: πεισματάρης και απαιτητικός, ο Δημήτρης δεν είναι τόσο εύκολος στη συμβίωση.
Καλός φίλος, αγαπάει τις αντρικές παρέες και το ποδόσφαιρο. Επηρεάζεται όμως απ' τη γυναίκα που αγαπά.
Λογική και πρακτική, η Δήμητρα ξέρει ποιο είναι το συμφέρον της. Είναι ικανή στο να χειρίζεται ανθρώπους και καταστάσεις. Αγαπάει τα παιδιά. Η μητέρα γη.

Ειρήνη: θεά των Αρχαίων Ελλήνων, κόρη του Δία και της Θέμιδος.
Χαριτωμένη, κρατάει τις αποστάσεις της. Καθοδηγείται από τα συναισθήματά της, με αποτέλεσμα να οδηγείται συχνά σε εσφαλμένες εκτιμήσεις. Είναι αρκετά φιλόδοξη και δίνει σημασία στην εικόνα που έχουν οι άλλοι γιʼ αυτήν. Θέλει να φαίνεται πιο ανεξάρτητη απ' όσο στην πραγματικότητα είναι. Ειρήνη, ηρεμία.

Ελένη: όνομα που προέρχεται από τη λέξη «ελένη», που σημαίνει «λαμπάδα» ή από τη ρίζα ελε που σημαίνει «κυριεύω, κατακτώ».
Όνομα που και στη σημερινή εποχή φέρουν γυναίκες με δυνατό χαρακτήρα και προσωπικότητα.
Διαθέτουν γοητεία κι όταν ακόμα δεν είναι όμορφες κι επιμένουν να γίνεται πάντα το δικό τους. Ακόμα κι όταν φαίνονται ήρεμες, είναι κυριαρχικές. Και ευαίσθητες στα κομπλιμέντα. Η λάμπουσα.

Ελευθέριος, Ελευθερία: από το ομώνυμο αρχαίο επίθετο που σημαίνει «ελευθερωτής».
Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται προστάτης των εγκύων γυναικών. Ζωντανός και ανεξάρτητος χαρακτήρας, διαπρέπει στα ελεύθερα επαγγέλματα.
Του αρέσει η φύση, ο αθλητισμός και η ομαδική ζωή. Η Ελευθερία είναι ευγενική και ντροπαλή. Κερδίζει εύκολα φίλους και θαυμαστές. Ελεύθερη, έλλειψη περιορισμών.

Ελισάβετ: αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Περήφανη, κατορθώνει να ελέγχει τέλεια τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο της. Το πρόσωπό της αποκτάει γρήγορα μια έκφραση ωριμότητας. Είναι κάπως αυταρχική με το σύντροφό της. Δεν κατορθώνει εύκολα να αποδεσμευτεί από το παρελθόν της.

Έλλη: εγγονή του Αιόλου. Υπερδραστήρια, έχει πάντα πολλές ασχολίες.
Κοινωνική, καλή οικοδέσποινα, έχει μεγάλη επαφή με τα παιδιά. Πολλά πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.

Ελπίς, Ελπίδα: φωτεινή παρουσία, δίνει πραγματικά κουράγιο κι αισιοδοξία στο περιβάλλον της. Δεν καταπιέζεται εύκολα και με το χαμόγελο στα χείλη, ξέρει να επιβάλλει τη θέλησή της.

Ευάγγελος, Ευαγγελία: από το ευ + αγγελία (είδηση) δηλαδή ο φορέας καλών ειδήσεων. Ηρεμοι και αισθησιακοί, είναι πολύ ευτυχισμένοι όταν βρουν το ταίρι που τους ταιριάζει. Δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και συχνά προτιμούν τη ρουτίνα από την αβεβαιότητα.
Τους αρέσει η οικογενειακή ζωή κι η παρέα με τους φίλους.

Ευστάθιος: άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δυνατός και τρυφερός χαρακτήρας, έχει αδυναμία στις υλικές απολαύσεις. Με την εμψύχωση των φίλων του και της οικογένειάς του, που του είναι απαραίτητη, πετυχαίνει επαγγελματικά. Σταθερός, καλά θεμελιωμένος.

Ευστράτιος: δύο άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κυκλοθυμικός, γίνεται εκρηκτικός όταν θυμώνει. Μοιάζει απόλυτος, αλλά ξέρει να ελίσσεται. Έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση του και δεν αλλάζει εύκολα γνώμη.

Ζωή, Ζώης: μάρτυς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Χαρούμενη και αισιόδοξη, η Ζωή έχει καλή επαφή με τα παιδιά. Πιο σοβαρός, ο Ζώης είναι άνθρωπος του καθήκοντος, συνεπής και υπεύθυνος.

Ηλίας: αθόρυβος και διακριτικός, τα καταφέρνει πολύ καλά στη ζωή. Ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές.
Βρίσκει την ευτυχία στην οικογένεια. Ηλίας (εβραϊκή): ο Ιεχωβάς είναι Θεός.

Ηρακλής: ο μεγαλύτερος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, γιος του Δία και της Αλκμήνης, δοξασμένος λόγω Ήρας.
Μεγαλόσωμος, έχει χρυσή καρδιά. Τίμιος και καλός φίλος δεν συγχωρεί το ψέμα. Του αρέσουν οι μητρικές γυναίκες.

Θεόδωρος, Θεοδώρα: δώρο του Θεού. Έξυπνη και ικανή, η Θεοδώρα έχει αρκετά δύσκολο χαρακτήρα.
Ζητάει πολλά από τους άλλους, χωρίς η ίδια να είναι τέλεια στη συμπεριφορά της. Μαχητική ξέρει να αγωνίζεται γιʼ αυτά που πιστεύει.
Πιο συναισθηματικός χαρακτήρας, ο Θεόδωρος είναι πιστός στους φίλους του κι αφοσιωμένος στη δουλειά του. Πολύ αγχώδης, πρέπει να μάθει να εξωτερικεύει το άγχος.

Θωμάς (εβραϊκή): δίδυμος. Ευκολόπιστος και λίγο επιπόλαιος, έχει χρυσή καρδιά κι είναι εξαιρετικός φίλος.
Ευέξαπτος, αγανακτεί με το παραμικρό, αλλά δεν αργεί να ξαναβρεί το γέλιο του.

Ιωάννης, Ιωάννα: από την εβραϊκή λέξη Ιωννάθαν (η χάρη του Θεού).
Ο Γιάννης είναι δυναμικός και αρκετά αυταρχικός. Υπεύθυνος και άνθρωπος του καθήκοντος, αγαπάει πολύ την οικογένειά του.
Κλειστός χαρακτήρας όταν βρίσκεται με πολύ κόσμο, γίνεται ιδιαίτερα ευχάριστος στον κύκλο των φίλων του.
Η Γιάννα είναι αισιόδοξη και γελαστή, αλλά λίγο επιπόλαιη.
Έτοιμη πάντα για δράση, αντιμετωπίζει με χιούμορ τις αναποδιές της ζωής.

Κυριάκος, Κυριακή: αυτός που αναφέρεται, ανήκει στο Θεό.
Καλοκάγαθος, με ωραίο χαμόγελο κι ευχάριστο παρουσιαστικό, ο Κυριάκος είναι αφοσιωμένος στην οικογένεια κι αυτό τον εμποδίζει να πετάξει με τα δικά του φτερά.
Δραστήρια και πολύ νευρική, η Κυριακή έχει μεγάλη ανάγκη την αγάπη των γύρω της.

Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα: στα λατινικά σημαίνει «ευσταθής, βέβαιος».
Σταθερός, βέβαιος, αποφασισμένος. Αν και κοινωνικός, ο Κωνσταντίνος είναι στο βάθος κλειστός χαρακτήρας.
Συχνά είναι υποταγμένος ψυχολογικά σε μια γυναίκα, τη μητέρα του ή τη γυναίκα του.
Στη δουλειά του διαπρέπει γιατί είναι εργατικός και επίμονος. Η Κωνσταντίνα είναι πιο αυθόρμητη και ενθουσιώδης. Αγαπάει τα παιδιά, είναι πολύ τακτική και αφιερώνει πολύχρόνο στο σπίτι της.

Λάζαρος: αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας στη Καινή Διαθήκη. Πράγματι έχει την ικανότητα να «ανασταίνεται» και να ξαναρχίζει τη ζωή του πάλι απʼ την αρχή. Μοναχικός κι ευαίσθητος, περνάει μεγάλες ερωτικές απογοητεύσεις μέχρι να βρει το πρόσωπο που του ταιριάζει, τότε φτιάχνει μια ήρεμη και τρυφερή σχέση.

Μιχαήλ, Μιχαέλλα: εβραϊκό όνομα, ο αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν προστάτης του λαού του Ισραήλ και της Εκκλησίας του Χριστού. Του αρέσει να επιβάλλεται στο περιβάλλον του.
Εύθικτος, δεν ανέχεται «μύγα στο σπαθί του». Δίνει μεγάλη σημασία στην οικογενειακή παράδοση και είναι μεγάλος πατριώτης.
Κοινωνικός, συνηθίζει να περιστοιχίζεται από τους φίλους του.

Νίκη: ελληνική θεότητα, προσωποποίηση της νίκης. Ισορροπημένος χαρακτήρας, εύκολος στη συμβίωση. Της αρέσουν οι απολαύσεις της ζωής κι η «αχίλλειος πτέρνα» της είναι η οικονομική ανασφάλεια. Αισθάνεται καλύτερα όταν μεγαλώνει ο λογαριασμός της στην τράπεζα.
Επηρεάζεται πολύ απʼ τη μητέρα της.

Νικόλαος, Νικολέττα: νίκη του λαού. Ιδιαίτερα καλόκαρδος, ο Νικόλαος μπορεί να χαρίσει και τα ρούχα που φοράει.
Γλυκομίλητος, είναι η αδυναμία της μητέρας του. Το μόνο του ελάττωμα είναι ότι δε θέλει να στεναχωρεί αυτούς που αγαπάει και αναγκάζεται συχνά να λέει ψέματα.
Πιο θαρραλέα, η Νικολέττα δε διστάζει να πει καθαρά τη γνώμη της. Είναι ικανή να κάνει πολλές θυσίες για να μπορέσει να σπουδάσει. Δεν είναι καθόλου φιλάρεσκη.

Παναγιώτης, Παναγιώτα: έχει όλα τα άγια. Και οι δύο είναι δραστήριοι και εργατικοί.
Στα νεανικά τους χρόνια αφοσιώνονται στην οικογένειά τους και ζουν περιορισμένη ζωή, γιʼ αυτό, μετά από μια ορισμένη ηλικία, προσπαθούν να απολαύσουν αυτά που έχασαν.

Παντελής: από το Παντελεήμων, που ελεεί τους πάντες, που στους συμπονάει όλους, ο ευσπλαχνικός. Έχει αρκετά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και συχνά επιδιώκει να τραβάει την προσοχή των άλλων με το ντύσιμο και τη συμπεριφορά του.
Όταν αγαπάει είναι αφοσιωμένος και προστατευτικός, αλλά πολύ ζηλιάρης.

Παύλος, Παυλίνα: είναι και οι δύο ήρεμοι και απεχθάνονται τους καβγάδες.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσπαθούν να επιβληθούν στους άλλους και να κάνουν το δικό τους.
Ενώ μοιάζουν συγκρατημένοι, είναι στην πραγματικότητα παρορμητικοί και κανείς δεν μπορεί να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη όταν αποφασίσουν κάτι.

Σάββας: όνομα αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κλασσικός τύπος οικογενειάρχη, που σέβεται τις παραδόσεις και είναι πολύ συντηρητικός. Συχνά έχει πρόβλημα επικοινωνίας με τα παιδιά του και τους νέους γενικότερα.

Σοφία: σημαίνει «ευφυΐα», «δεξιότης». Συμβολίζει το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας.
Είναι πολύ απαιτητική από τη ζωή και τους ανθρώπους. Έχει πολλά ενδιαφέροντα και μεγάλη έφεση στα γράμματα. Διαθέτει φαντασία και ξέρει να διηγείται ωραία. Της αρέσει να γίνεται το επίκεντρο της προσοχής.

Σπυρίδων, Σπυριδούλα: ο άγιος Σπυρίδων, έζησε τον 4ο αιώνα και καταγόταν από την Κύπρο. Βλέπουν πολύ ρομαντικά τη ζωή και όταν απογοητευτούν κλείνονται στον εαυτό τους ή κοιτάζουν να βρουν μια ήσυχη δουλειά, που να τους εξασφαλίζει κάποια ανεξαρτησία.

Σταύρος, Σταυρούλα: από τον τίμιο Σταυρό. Ο Σταύρος είναι λιγομίλητος κι εργατικός. Έχει μεγάλη επιδεξιότητα στα χέρια.
Είναι καλός φίλος και σύζυγος. Η Σταυρούλα είναι νευρική και οξύθυμη. Πολύ περήφανη, δε λέει ποτέ τα προβλήματά της. Τα παιδιά αποτελούν γιʼ αυτήν παράγοντα ισορροπίας.

Στέλλα: σημαίνει στα λατινικά «αστέρι». Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, η Στέλλα έχει συχνά διάφορες μανίες, όπως με την υγιεινή διατροφή, το νοικοκυριό κ.α. Φροντίζει πολύ την υγεία της και την εμφάνισή της κι αγαπάει τη φύση και τα ταξίδια.

Στέφανος, Στεφανία: αρχαίο όνομα. Σοβαρός, συντηρητικός και αυστηρός, ο Στέφανος ξεχνάει όλες τις αναστολές και τους φόβους του όταν είναι να αγωνιστεί για κάποιο ιδανικό.
Παιχνιδιάρα, ζωηρή και άφοβη, η Στεφανία είναι εντελώς διαφορετική προσωπικότητα, που ξέρει να χαίρεται τη ζωή.

Σωτήρης, Σωτηρία: σημαίνει «λυτρωτής», «αυτός που σώζει απʼ το κακό».
Έτσι αποκαλείται ο Ιησούς Χριστός. Ο Σωτήρης έχει πάθος με τη μουσική και πολύ συχνά ξέρει να παίζει κάποιο μουσικό όργανο. Είναι πολύ καλοφαγάς και θαυμάσιος μάγειρας.
Η Σωτηρία είναι δυναμική και ντόμπρα, με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και πολλούς φίλους. Σωτηρία, ελευθέρωση.

Φώτιος, Φωτεινή: όνομα που προέρχεται από τη Θεία Φώτιση και το έφεραν πολλοί Πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης. Ακολουθούν την πορεία που έχουν χαράξει, χωρίς να κοιτάζουν δεξιά ή αριστερά. Θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους, αλλά τους λείπει η διπλωματία.
Δε διαλέγουν πάντα τον κατάλληλο σύντροφο. Αυτή που εκπέμπει λάμψη.

Χαράλαμπος: άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Προσγειωμένος, δε συγκινείται με ρομαντικά ιδεώδη.
Αντίθετα, κυνηγάει πολύ πρακτικούς και χειροπιαστούς στόχους. Έχει όμως καλή καρδιά και καθώς είναι πολύ κοινωνικός, αποκτά εύκολα φίλους και φίλες, αφού έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις γυναίκες!

Χρήστος, Χριστίνα: η σωστή ορθογραφία του ονόματος είναι «Χρίστος», αφού προέρχεται απʼ τον Χριστό. Χρήσιμος, ωφέλιμος. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το πείσμα. Ποτέ δεν παραδέχονται ότι έχουν άδικο. Η επιμονή τους τούς κάνει μερικές φορές να πετυχαίνουν τα αδύνατα.
Κατά τʼ άλλα ο Χρήστος είναι αρκετά μοναχικός και ιδιόρρυθμος, ενώ η Χριστίνα βρίσκει την ευτυχία στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Κι οι δυο δίνουν σημασία στην οικονομική ασφάλεια.

Γεώργιος, Γεωργία: αυτός/ή που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια, ο/η εργαζόμενος/η στη γη, γεωργός.
Όνομα πολλών αγίων και μαρτύρων. Ιδεαλιστής κι ενθουσιώδης, αναζητάει περιπέτειες και πνευματικές συγκινήσεις.
Μοιάζει να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά δειλός. Πιο αισιόδοξος χαρακτήρας, η Γεωργία αναζητάει πάντα την ευτυχία.
Είναι εφευρετική, θαρραλέα και φιλόδοξη.

Μαρία, Μάριος: Μαριάμ ή Μύριαμ είναι το όνομα της Θεοτόκου επίσης σημαίνει θαλασσινή.
Η Μαρία έχει την αίσθηση του καθήκοντος και τη μανία της τελειότητας. Της αρέσει να φαίνεται ικανή και οργανωτική και η γνώμη των άλλων μετράει πολύ γιʼ αυτήν. Η Μαίρη είναι πιο εγωίστρια, αλλά ζωηρή και κοινωνική. Η Μάρω είναι σοβαρή και αρκετά συχνά διανοούμενη. Τέλος, η Μαρίκα αγαπάει πάνω απʼ όλα τα παιδιά της.
Όσο για το Μάριο, ζει έντονη ζωή όταν είναι νέος. Αγαπάει την ταχύτητα, τις γυναίκες και τα χρήματα. Είναι ικανότατος σε όποιο επάγγελμα και αν διαλέξει.

Πέτρος, Πετρούλα: ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και αναφέρεται ως «κορυφαίος» και «πρόκριτος» μεταξύ των Αποστόλων.
Ο Πέτρος είναι σοβαρός και αρκετά... δογματικός. Θέλει να φαίνεται γενναίος, αλλά κοιτάζει μάλλον να αποφεύγει τους κινδύνους.
Το μεγαλύτερο ελάττωμά του είναι ότι έχει την τάση να παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Η Πετρούλα του μοιάζει αρκετά σαν χαρακτήρας, αλλά είναι ακόμα πιο άκαμπτη κι αυτό της δημιουργεί δυσκολίες στη ζωή της. Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πέτρα.

 


Σχόλια (102)

Χρύσα - Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 στις 00:31
Θέλω να μάθω από που βγαίνει

Αδολέτες. - Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 στις 00:27
Όλα τα ονόματα έχουν κυρίως κάποια ετυμολογική ερμηνεία που έχει σχέση με την καταγωγή, το γένος την ιστορία, τη θρησκεία, το μύθο ή την μυθολογία, το επάγγελμα, και πολλές άλλες προσομοιωτικές εκφάνσεις. Με τη λογική αυτή μπορεί ο καθένας-καθεμία να βρει από πού δανείστηκαν οι νονοί και έδωσαν το όνομά του-της. Η παρατήρηση που έχω και πρέπει να κάνω είναι ότι, είναι το λιγότερο κρίμα να προτιμούμε ξενόφερτα ονόματα από τα ποιητικότατα και λυρικόατα δικά μας. Υποκειμενική η άποψή μου βέβαια!

Βλαδιμηρος - Πέμπτη 13 Απριλίου 2017 στις 20:35
;;;

Χρηστος - Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 στις 20:17
Το χρυσηλια ποτε γιορταζει και απο που προερχετε;

Βαλασία - Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 19:33
Ξερετε μηπως τι σημαινει ? και ποτε γιορταζει?

Κωνσταντινα - Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 στις 20:30
Οντως ισχυουννν

αναστασια - Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 στις 20:55
ξερω 3 διαφορετικους χαρακτηρες με το ιδιο ονομα!!!!

αναστασια - Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 στις 20:54
ξερω 3 διαφορετικους χαρακτηρες με το ιδιο ονομα!!!!

Σταυρουλα - Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015 στις 22:30
Κ'εγω αυτο πιστευω για τ'ονομα μου;-)

Σταυρουλα - Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015 στις 22:29
Κ'εγω αυτο πιστευω για τ'ονομα μου;-)

Μελινα - Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 στις 18:19
Ρε παιδια το δικο μου τι σημαινει; μηπως το γραφει και δεν το ειδα;

ληδα - Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 στις 22:22
το ληδα ειναι ενα ονομα της μητερας της ωραιας ελενης στην μυθολογια που πιστευο πως ειναι πολυ ωραιο!!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014 στις 10:40
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ? Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ?

τραϊανος - Σάββατο 7 Ιουνίου 2014 στις 17:36
ποτε γιορταζω ΄

χριστινα - Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 στις 16:01
μμμμμμμ..για το τελευταιο δε νομιζω....

Χριστιανα - Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 στις 21:17
Ρε παιδιά το όνομα μου που είναι

Πασχαλια - Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013 στις 15:39
Τι σημαινει το ονομα μ θελω ΠΑΡΑ πολυ να μαθω

πηνελόπη - Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 στις 01:57
Τι σημαίνει?

χαρα - Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013 στις 16:27
τι σημαινει το ονομα μου ???

Δάντης - Κυριακή 16 Ιουνίου 2013 στις 14:52
Τί σημαίνει το όνομά μου,γνωρίζει κανείς;

SypeunpapyRex - Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 στις 10:44
[url=http://getcashloansnowhere.com/#qucnc]cash loans[/url] - cash loans , http://getcashloansnowhere.com/#zrxlv cash loans

Χρυσούλα - Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 στις 19:26
Τι σημαίνει ρε παιδιά το όνομά μου?? 8α μου πει κάποιοc να 3έρω και εγώ??

Λινα - Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012 στις 16:27
Δεν εχετε το ονοα Λινα.

εβελινα - Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 στις 19:30
ti simeni auto to onoma? (εβελινα) ?

Μαριαμ - Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 στις 18:09
Θα μπορουσατε να μου πειτε ποτε ειναι η ονομαστικη μου εορτη? Ευχαριστω!

Μελίνα - Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 στις 09:10
Εμενα με λενε Μελινα,βαφτηστικα Μελινα.Το Μελινα σημαινει "κιτρινη,χρυση,γλυκεια,μελενια" γιατι βγαινει απ'το μελι!Πολλες φορες,ομως,Μελινα φωναζουν τις Αμαλιες(οπως η Μελινα Μερκουρη),τις Μελιτινες κ.α.Μπορητε να βρειτε τί σημαινει τ'ονομα σας,απλα googlαρωντας το!

ΕΙΡΗΝΗ - Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 στις 11:53
ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΖΑΡΟΣ......ΠΛΖΖ

stella - Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 στις 12:18
mesa pesate...

Πέτρα - Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 στις 15:22
Αν και δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, θα αρκεστώ σε αυτές και θα συμφωνήσω απόλυτα!

elenh - Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 στις 18:00
ti na kanoume eimai poli kiriarxh kai gohteutikh oso gh fili mou thn anastasia einai poli gkriniara

Γερασιμάκης - Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 στις 12:07
Δεν το έχεται

paraskevi - Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 στις 16:38
8a i8ela na ma8w ti simenei to onoma moy

χριστινα - Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 στις 13:30
θα ηθελα να μαθω τι σημαινει το ονομα μου

Stella - Τρίτη 8 Μαΐου 2012 στις 08:18
ti simeni to onoma mou...

megas - Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 στις 19:02
xristina o sindiasmos gia to sofia maria nomizo mas kati soma... kalo e?

ΟΡΣΑΛΙΑ - Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012 στις 23:41
ΚΑΛΕ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΩ???

χριστιανα - Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 στις 20:29
τι σημαινει το ονομα χριστιανα ?

markos - Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 στις 19:20
eee! marko den exoume,na valoume! :P

PANAGIOTIS - Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 στις 20:17
DEN EXETE TO ONOMA STYLIANOS

Elena - Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 στις 16:40
Mou periegrapses akrivos emena! Xaxax <3

melina - Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012 στις 08:32
Γιατί δν γράφει το ονομά μ?

traianos - Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011 στις 15:28
tha hthela na matho ti shmainai to onoma mou!!!eyxarhstw

Χριστινα - Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 στις 21:05
Πως να συνδιασω το ονομα Σοφια Μαρια ;

MELINA - Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 στις 20:31
TIN ERMINEIA TOY ONOMATOS

Ουρανια - Εμμανουελα - Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 στις 11:23
τι συμβολιζει τομ πιο πανω ονομα

βασω - Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011 στις 14:07
χρειαζομαι εναν συνδιασμο ονοματων που να βγαινουν απο τα ονοματα μαρια-χριστινα

ΜΕΛΙΝΑ - Κυριακή 28 Αυγούστου 2011 στις 00:15
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ,ΠΟΤΕ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

κωνσταντινα - Σάββατο 13 Αυγούστου 2011 στις 03:32
τοσα θετικα υπαρχουν για την νοικοκυροσυνη επρεπε να λεει??:-)

σεβαστη - Κυριακή 31 Ιουλίου 2011 στις 13:43
τι σημενειτο ονομα μ?

καλυψω - Κυριακή 17 Ιουλίου 2011 στις 12:43
γιατι ομως εχει μονο χριστιανικα ονοματα??????????

Ροϊδούλα - Σάββατο 25 Ιουνίου 2011 στις 03:04
μήπως ξέρετε τι σημαίνει και το δικό μου ονομα??

amalia - Σάββατο 25 Ιουνίου 2011 στις 01:01
peite mou ti simenei : )

ΧΡΗΣΤΟΣ - Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011 στις 16:06
ΠΑΙΔΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ http://www.yousouroum.gr/forum/showthread.php?t=5347

Ναστάζια - Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011 στις 01:58
δεν έχετε το όνομα "Αναϊς"

Χρυσήλια - Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011 στις 11:43
τι σημαίνει το δικό μου όνομα...?

ΚΑΝΤΙΑ - Δευτέρα 30 Μαΐου 2011 στις 20:17
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ?

androniki - Παρασκευή 27 Μαΐου 2011 στις 03:57
sas parakalw peite moy ti shmainei to onoma!euxaristw ek twn proterwn

george - Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 09:16
einai ena endiaferon sait aiia 8a i8ela na exei perissotera onomata

Τατιάνα - Τετάρτη 11 Μαΐου 2011 στις 12:58
Τι σημαινει παρακαλω??

ΓΛΥΚΕΡΙΑ - Τετάρτη 27 Απριλίου 2011 στις 13:44
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ?

ΟΛΓΑ - Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 στις 03:14
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ?

Φαίδρα - Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011 στις 08:58
sigyra en yperxei erminia gia t diko m name

χαριλαος - Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011 στις 05:22
Τι σημαινει ?

ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ - Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011 στις 07:26
ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ - Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011 στις 07:25
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ?

κελλυ - Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011 στις 10:45
τι σημαινει το ονομα κελλυ

θαλεια - Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στις 05:52
για πεστε κ για μενα!!!

Λίνα - Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 στις 06:36
τί σημαίνει το όνομα Μελίνα.

Ειρηναίος - Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011 στις 10:05
Τι ερμηνεία έχει το όνομά μου?

elena <3 - Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 στις 09:27
axouu t kalaaaa <> ontos kiriarxw eimaii fotini san t labada kai naiii fisika panta ginete t diko muuu!! <3

ολυμπια - Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 στις 01:30
ερμηνεια

ολυμπια - Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 στις 01:09
τι σημαινει το ονομα μου;

stelios - Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 στις 10:07
ουτε το όνομα στέλιος έχετε.. Πως γίνεται να έχετε τη στέλλα και όχι το στέλιο?

ΜΕΛΙΝΑ - Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 στις 09:55
Όπως και οι άλλοι, θα ήθελα να μάθω τί σημαίνει το όνομα Μελίνα.

chris - Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010 στις 09:08
amalia ti simainei re paidia?

manolis - Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010 στις 03:02
θα μπορουσατε να μου πειτε τι σημαινει το ονομα Μανωλης?

Νεκταρία - Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:17
μπορείτε να μου πείτε την σημασία της σας παρακαλώ

τρισευγενη βουργαριδη - Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010 στις 03:35
τι σημαίνει το όνομα τρισεύγενη?

ΣΥΛΙΑ - Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 στις 06:35
ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ?

ΜΑΡΕΝΙΑ - Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010 στις 06:00
ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΙ ΒΑΦΤΙΣΜΕΝΗ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ.ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ?

paraskeuh - Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010 στις 02:05
ti shmainei?

Ευανθία - Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010 στις 05:43
Τη σημασία του ονόματος

Χρυσουλα - Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010 στις 13:37
Το "χρυσουλα"τι σημαινει?

Σαββατού - Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 στις 09:54
θα θελα να μάθω κ την ερμεινία του δικού μου ονόματος...γτ δεν υπάρχει πουθενά!!!!

μαρια - Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 στις 08:05
το μαρια τι σημενει??

KRISTINA - Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 στις 05:39
thelw na m peite k emena gia to onoma KRISTINA plzzz :D OPOIOS CSEREI AS M PEI :)

Eutuxia - Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 στις 13:22
Ti simainei?

ΣΟΦΙΑ - Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 στις 00:09
ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ..... :)

ΣΟΦΙΑ - Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 στις 00:09
ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ....... :)

Εβελινα - Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010 στις 05:56
δν εχετε τ ονομα θεοδουλα....κ εβελινα

ραφαελα - Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010 στις 12:04
τι σημαινει?

persa - Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010 στις 05:54
gia persa? h' persefoni?

eliza - Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010 στις 07:15
to onoma eliza? :P

Τριανταφυλλιά - Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010 στις 09:04
Το ονομα Τριανταφυλλιά? ;-)

Ραλλή - Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:06
Αν και ακούγεται σπάνια,μήπως ξέρετε να μου πείτε τι σημαίνει?

ΑΓΑΠΗ - Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 09:38
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΓΑΠΗ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ?

ARTEMIS - Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 03:09
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ?

ΜΕΛΙΝΑ - Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010 στις 16:12
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΕΛΙΝΑ?

φρειδερικη - Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010 στις 06:11
δεν υπαρχει το ονομα αυτο στον καταλογο σασ?εχει ξενη καταγωγη?θα ηθελα να μαθω τη σημαινει

ΕΛΛΗ - Κυριακή 11 Ιουλίου 2010 στις 13:32
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΑ - Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010 στις 15:45
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ "ΙΟΡΔΑΝΗΣ"

Όλγα - Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010 στις 03:50
Δεν έχετε το όνομα Όλγα.

Αφήστε το σχόλιό σας