Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Αριστείδης Μωυσιάδης

Ψυχολόγος - Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας

 

 

 

Ο Αριστείδης Μωυσιάδης δεν θεωρεί τον εαυτό μου πολιτικό ούτε διαχειριστή της εξουσίας, αλλά έναν επιστήμονα που μέσα από μία πολιτική θέση προσπαθεί να παράξει κοινωνικό έργο. Πιστεύει ότι ζούμε στην εποχή στην οποία οι πολιτικοί πια δεν εμπνέουν. Τα τελευταία 35 χρόνια οι πολιτικοί του τόπου με τις επιλογές τους αποδόμησαν την χώρα. Ενώ επισημαίνει πως η κοινωνική πολιτική αποτελούσε για την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» την αιχμή του δόρατος των προεκλογικών της δεσμεύσεων και θα συνεχίσει να είναι καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας της ως δημοτικής αρχής. Θεωρεί πως η εξουσία παραχωρείται από το λαό με εμπιστοσύνη στο πρόσωπο ενός πολιτικού και αυτός με την σειρά του οφείλει να την επιστρέψει με αυταπάρνηση, αίσθημα προσφοράς, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Διαβάστε τη συνέντευξη του Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας και να είστε σίγουροι πως θα βγείτε κερδισμένοι…

 

- Τί είναι για εσάς κοινωνική πολιτική;

- Καταρχήν, πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο, συνεργάτη και δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής του δήμου μας. Η κοινωνική πολιτική είναι η χάραξη μιας πολιτικής με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Στόχος είναι να μειωθεί η ένδεια και να εξομαλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες ικανοποιώντας τις ανάγκες όλων των δημοτών, ανεξαρτήτου φύλου και κοινωνικής καταγωγής. Οι τομείς εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής είναι η υγεία, η ασφάλιση, η στέγαση, η σίτιση, η απασχόληση, οι υπηρεσίες πρόνοιας, η προστασία της τρίτης ηλικίας, η ενίσχυση της οικογένειας, η υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες και η παιδική μέριμνα. Η κοινωνική πολιτική αποτελούσε για εμάς την αιχμή του δόρατος των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και θα συνεχίσει να είναι καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μας. Το σύνθημα μας είναι «κανένας Δραμινός μόνος του».

 

- Πόσο σας βοηθάει το γεγονός ότι είστε ένας κοινωνικός επιστήμονας με πολύχρονη εμπειρία;

- Η αλήθεια είναι ότι η πράξη από την θεωρία απέχει και ότι η εμπειρία μου με βοήθησε να διαχειριστώ, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα, την οργάνωση αυτού του ευαίσθητου τομέα. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους επιστήμονες της κοινωνικής υπηρεσίας εργαζόμαστε πάνω στην χάραξη και την αναδιάρθρωση της κοινωνικής πολιτικής. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της κοινωνικής υπηρεσίας, την πρώην προϊσταμένη κα Μωυσιάδου Αναστασία και την νυν προϊσταμένη κα Κωνσταντινίδου Ιωάννα για την αγαστή συνεργασία. Αξιοποιώντας γνώση και εμπειρία, διαθέτουμε τα καλύτερα υλικά για την υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας.

 

-Πώς εκφράζει και υλοποιεί η δημοτική αρχή την κοινωνική πολιτική και την αλληλεγγύη;

Η δημοτική μας αρχή υλοποιεί τρία μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία μαζί με τις παροχές της κοινωνικής υπηρεσίας αποτελούν το βασικό δίκτυο προστασίας των ευπαθών ομάδων του δήμου μας. Το προγράμματα αυτά είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στο οποίο συμμετείχε πιλοτικά ο Δήμος Δράμας υποστηρίζοντας οικονομικά περίπου 2000 συνδημότες μας. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι αυτό της Ανθρωπιστικής Κρίσης που παρείχε κάρτα σίτισης, κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος και επιδότηση ενοικίου σε περίπου 1100 συνδημότες μας. Το τρίτο πρόγραμμα είναι το Τ.Ε.Β.Α (Επισιτιστική και υλική συνδρομή), το οποίο περιέχει παροχή τροφίμων, παροχή βρεφικών τροφών, ειδών ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, ρουχισμού και συνοδευτικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί από τον προσεχή Οκτώβριο και αναμένεται να υποστηρίξει μία μεγάλη μερίδα των συνδημοτών μας. Πέρα από το ευρωπαϊκά προγράμματα ο Δήμος Δράμας διατήρησε και ενίσχυσε το Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο καλύπτει 765 οικογένειες. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπεύθυνη του Κοινωνικού Παντοπωλείο κα Στεργιοπούλου Αναστασία καθώς και την ομάδα εθελοντών, χωρίς την συνδρομή των οποίων, το έργο μας θα ήταν δυσκολότερο. Σε συνεργασία με φορείς, συλλόγου και την Εκκλησία στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στους συνδημότες μας στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

 

- Πού μεγαλώσατε;

- Γεννήθηκα στην Γερμανία αλλά μεγάλωσα στην πανέμορφη πόλη της Δράμας, σε μία γειτονιά στην περιοχή Προάστιο (Άγιου Κωνσταντίνου), σε μία εποχή που τα παιδία έπαιζαν στις γειτονιές και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ήταν αληθινές.

 

- Όταν ήσασταν μικρός, τι ονειρευόσασταν να γίνεται όταν μεγαλώσετε;

Όταν ήμουν παιδί ήθελα πολύ να γίνω γιατρός. Θυμάμαι, είχα μία γιαγιά που ήταν πολύ άρρωστη και την επισκεπτόταν πολύ τακτικά κάποιος γιατρός. Έβλεπα πόσο υπέφερε η γιαγιά μου από την ασθένεια της και ήθελα να γίνω γιατρός για να βοηθάω τους ανθρώπους που υποφέρουν, να ανακουφίζω τον πόνο τους και να τους θεραπεύω. Στην διάρκεια της εφηβείας μου κατέληξα ότι ήθελα να γίνω ψυχολόγος. Η άλλη μου γιαγιά είχε «τα ψυχολογικά» της (όπως έλεγαν εκείνη την εποχή) και την έβλεπα πάντα θλιμμένη. Έτσι αποφάσισα να σπουδάσω ψυχολογία για να μπορώ να διώχνω την θλίψη από την ψυχή των ανθρώπων και να επαναφέρω την χαρά και το χαμόγελο.

 

- Πόσο εξαρτάται η εξέλιξή μας από το περιβάλλον όπου ζούμε ως παιδιά;

- Το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και του χαρακτήρα τους. Ο Φρόυντ έλεγε «πες μου πως έζησες χθες, για να σου πω από τι υποφέρεις σήμερα». Στην ενήλικη ζωή του ο άνθρωπος προσπαθεί απεγνωσμένα να καλύψει τα κενά της παιδικής του ηλικίας και να επουλώσει τα τραύματα που του δημιουργήθηκαν στην διάρκεια της. Στην αιώνια διαμάχη για το αν τελικά τα γονίδια ή το περιβάλλον επηρεάζουν καθοριστικά την ανάπτυξη του ανθρώπου, θα απαντούσα ότι οι γονιδιακές καταβολές αποτελούν το βασικό υλικό και το περιβάλλον αποτελεί τις συνθήκες που θα βοηθήσουν αυτό το υλικό να εξελιχθεί και να αναπτύξει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

 

- Πιστεύετε στο ταλέντο; Δηλαδή, αυτό που μας κάνει να διακριθούμε είναι το ταλέντο ή κάτι άλλο;

- Θεωρώ ότι το ταλέντο είναι χάρισμα, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό από μόνο του. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιο ή κάποια ταλέντα, λίγοι είναι όμως αυτοί που καλλιεργώντας το, έφτασαν ψηλά. Εδώ θα ξανά-υπενθυμήσω ότι οι συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και το ατομικό στοιχείο παίζουν σημαντικό ρόλο για την ανάδειξη και την καλλιέργεια ενός έμφυτου χαρίσματος.

 

- Σας αρέσουν τα παραμύθια; Γιατί τα παιδιά πρέπει να ακούνε παραμύθια;

- Με τα παραμύθια κοιμούνται τα παιδιά και ξυπνούν οι μεγάλοι. Τα παραμύθια προσδίδουν μια ιδιαίτερη μαγεία στην παιδική ηλικία. Αναπτύσσουν το πνεύμα και την φαντασία και σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους. Με τα παραμύθια τα παιδιά ζουν την πραγματικότητα μέσα από άλλη διάσταση και μέσα από αυτά μπορούμε να τους πούμε πολλές δύσκολές αλήθειες (όπως απώλεια, χωρισμός κ.α).

 

- Ποιός σας εντυπωσίασε από τις πολιτικές προσωπικότητες που έχετε γνωρίσει;

- Θα τολμούσα να πω ότι ζούμε στην εποχή στην οποία οι πολιτικοί πια δεν εμπνέουν. Τα τελευταία 35 χρόνια οι πολιτικοί του τόπου με τις επιλογές τους αποδόμησαν την χώρα. Ακολούθησαν μία πορεία η οποία οδήγησε στην σημερινή τραγική κατάσταση υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον του τόπου. Δεν θα μπορούσα να εντυπωσιαστώ από τους «αρχιτέκτονες» μιας τέτοιας ανθελληνικής πολιτικής.

 

- Ποιά είναι για σας η έννοια της εξουσίας;

- Για τους περισσότερους η έννοια της εξουσίας ταυτίζεται με τη δύναμη, τη δυνατότητα να αποφασίζει κανείς για τους άλλους και το χρήμα. Εμένα προσωπικά με καλύπτουν δύο ρήσεις που έχω αντλήσει από το πνευματικό θησαυροφυλάκιο του αρχαίου κόσμου:

«Δώσε στον άνθρωπο οποιαδήποτε μορφή εξουσίας για να δεις τον χαρακτήρα του»

«Όταν κάποιος ασκεί εξουσία δεν πρέπει να ξεχνάει τρία πράγματα:

-ότι πρέπει να κυβερνάει σύμφωνα με τους νόμους.

-ότι κυβερνάει ανθρώπους.

-ότι δεν θα κυβερνάει για πάντα.»

Η εξουσία λοιπόν παραχωρείται από το λαό με εμπιστοσύνη στο πρόσωπο ενός πολιτικού και αυτός με την σειρά του οφείλει να την επιστρέψει με αυταπάρνηση, αίσθημα προσφοράς, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

 

- Ποιά μορφή πολιτικού είναι η πιο ανέντιμη;

- Ανέντιμος είναι ο πολιτικός που υπόσχεται, ενώ ξέρει ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του. Αυτός, δηλαδή, που δεν έχει συνέπεια λόγων και πράξεων. Ακόμη, ανέντιμο θεωρώ αυτόν που χρησιμοποιεί την εξουσία που του παραχωρήθηκε για ίδιον όφελος, για να κερδίσει δηλαδή δύναμή, επιρροή και χρήμα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Τα τελευταία 35 χρόνια οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής της χώρας μας επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, την παραπάνω πρακτική.

 

- Η εξουσία μπορεί να γίνει μεθύσι; Να ζαλίσει τον άνθρωπο που την κατέχει; Εσείς μεθάτε εύκολα;

- Η εξουσία μπορεί να ζαλίσει τον άνθρωπο που δεν έχει ωριμότητα αλλά και εμπειρία. Άνθρωποι χωρίς προσωπικότητα είναι δυνατόν να νιώσουν μέσα από την εξουσία μια αίσθηση παντοδυναμίας και να γίνουν αλαζόνες και υπερόπτες. Να ξεχάσουν όχι μόνο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν απέναντι στον λαό, αλλά και τις αξίες που οι ίδιοι πρέσβευαν. Η εικοσαετή επαγγελματική ενασχόλησή μου με τον άνθρωπο και την ψυχή του δεν μου επέτρεψε να ζαλιστώ και να μεθύσω από την εξουσία. Ποτέ η πολιτική δεν  ασκούσε κάποια γοητεία σε εμένα. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό ούτε διαχειριστή της εξουσίας, αλλά έναν επιστήμονα που μέσα από μία πολιτική θέση προσπαθεί να παράξει κοινωνικό έργο.

 

- Τί είναι αυτό που μπορεί να ευνουχίσει ένα μυαλό, ένα πνεύμα;

- Πολλά είναι αυτά που μπορούν να ευνουχίσουν ένα μυαλό ή ένα πνεύμα, όπως η έλλειψη κινήτρων, οι λάθος επιλογές και προτεραιότητες, η απώλεια ενός μεγάλου έρωτα, αλλά και η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Σίγουρα, όμως αυτός που ευθύνεται περισσότερο για τον ευνουχισμό του είναι το ίδιο το άτομο. Έχοντας ένα υπερφίαλο Εγώ αδυνατεί να διακρίνει, να σεβαστεί και να διαχειριστεί τα όρια του με αποτέλεσμα να αυτοευνουχίζεται.

 

- Ό,τι ονειρεύτηκες έγινε στη ζωή σου;

- Θα τολμούσα να πω ότι τα όνειρα μου ήταν όσο τα φτερά μου. Είμαι ευγνώμων απέναντι στη ζωή και το Θεό και τους δικούς μου ανθρώπους, γιατί με βοήθησαν να εκπληρώσω τα περισσότερα όνειρά μου με πολύ προσπάθεια, αφοσίωση, υπομονή και επιμονή από την πλευρά μου. Τα όνειρα δεν χαρίζονται, κτίζονται.

 

- Πείτε μου μια στιγμή που θα θέλατε να ζήσετε στο μέλλον.

- Στην προσωπική μου ζωή θα ήθελα να ζήσω τους γάμους των παιδιών μου. Γενικότερα, όμως θα ήθελα να ζήσω δύο στιγμές: η πρώτη θα είναι η τιμωρία όσων ευθύνονται για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μου. Η δεύτερη όταν η Ελλάδα ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της ως χώρα και μπει σε τροχιά ανάπτυξης, όταν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και περιοριστεί η ανεργία και επιστρέψει η αισιοδοξία, η ελπίδα και το χαμόγελο στους Έλληνες.

 

- Και τί είναι αυτό που σας δίνει μεγάλη χαρά;

- Στην ζωή μου αντλώ χαρά από πολλά πράγματα όπως η ενασχόληση με τα παιδιά , τα ταξίδια, η καλή παρέα, το διάβασμα. Αυτό όμως που μου προσφέρει την μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι η δουλειά μου. Χαίρομαι όταν μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα προβλήματά τους, προσωπικά ή οικογενειακά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπεις τον άλλο να βελτιώνεται και να ξέρεις πως έχει συμβάλει και ο ίδιος σε αυτό.

 

- Απόλυτη ευτυχία υπάρχει;

- Απόλυτη ευτυχία δεν υπάρχει, γιατί η ευτυχία δεν είναι μόνιμη κατάσταση. Η ευτυχία είναι στιγμές που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε. Η ευτυχία δεν είναι μία κατάσταση η οποία μπορεί να συντηρηθεί, αλλά μια κατάσταση που μπορεί να βιωθεί. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν το «αισθάνομαι καλά» με το «είμαι ευτυχισμένος». Ευτυχία είναι η αλληλενέργεια ψυχής, σώματος και πνεύματος. Όλα τα άλλα είναι χαρά και ικανοποίηση.

 

- Κάποιοι συνδέουν το τέλειο με τον Θεό. Στη δική σας ζωή, τί είναι Θεός;

- Ο Θεός είναι το μαξιλάρι όπου  ο καθένας μπορεί να ακουμπήσει τον πόνο του, να ζητήσει παρηγοριά και να αντλήσει ελπίδα. Ο Θεός είναι μια ανώτερη δύναμη στην οποία όλοι οι άνθρωποι, κάποια στιγμή της ζωής τους, νιώθουν την ανάγκη να καταφύγουν. Η πίστη στο Θεό είναι μία προσωπική εσωτερική υπόθεση και δεν έχει καμία σχέση με τις διάφορες θρησκείες και τους εκπροσώπους τους.

 

- Γιατί οι άνθρωποι φοβούνται τον θάνατο;

- Ο θάνατος είναι κάτι άγνωστο, οριστικό και αμετάβλητο. Ο απόλυτος χαρακτήρας του και ότι ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτόν γεμίζει τους ανθρώπους με τρόμο. Είναι παρών στην καθημερινότητα μας. Από το ένα ρουθούνι αναπνέει η ζωή και από το άλλο ο θάνατος. Ο άνθρωπος όμως συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει ο θάνατος, αναβάλλει διαρκώς όσα θέλει να κάνει, να ζητήσει μια συγνώμη, να βελτιώσει μια σχέση, να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τον εαυτό του και πολλά άλλα. Αυτοί που περισσότερο φοβούνται τον θάνατο είναι αυτοί που δεν έζησαν την ζωή τους και αυτοί που δεν έχουν μάθει να αγαπάνε τον εαυτό τους και τους άλλους.

 

- Ποιά η σημασία του λάθους, γενικότερα, στη ζωή;

- Το σύνολο των λαθών ενός ανθρώπου συνιστούν την εμπειρία του. Το λάθος είναι δικαίωμα στον άνθρωπο. Αλλά απέναντι στο δικαίωμα του λάθους έχει κανείς την υποχρέωση της αναγνώρισής του και της μη επανάληψης του. Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται δεν είναι λάθος, γίνεται λανθασμένη συμπεριφορά. Αυτοί που φοβούνται τα λάθη δεν θα εξερευνήσουν ποτέ τον εαυτό τους και την ζωή, γιατί θα παραμείνουν αδρανείς. Η αδράνεια και ο φόβος του λάθους είναι πιο επικίνδυνα από το ίδιο το λάθος.

 

- Τί είναι αυτό που σας δίνει φτερά;

- Η αγάπη του κόσμου είναι το δικό μου «red bull». Στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία και την σύντομη πολιτική μου θητεία έχω εισπράξει πολλή αγάπη και αναγνώριση από τον κόσμο. Γι’ αυτό αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική. Ένιωσα την ανάγκη να επιστρέψω ένα μέρος της αγάπης στους συνδημότες μου που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

 

- Ποιό είναι το κέρδος της ήττας και ποιο το κόστος της νίκης;

- Στην ήττα μας δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούμε με τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να βελτιωθούμε. Να εξετάσουμε τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας και στην επόμενη προσπάθεια να μην τα επαναλάβουμε. Το κόστος της νίκης είναι μεγάλο. Στην προσπάθεια μας να κατακτήσουμε την νίκη αναλώνουμε πολύ ενέργεια και χρόνο και απομακρυνόμαστε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τις ασχολίες μας, ακόμη και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Η επίτευξη της νίκης δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες και απαιτήσεις από τον νικητή καθώς και την ευθύνη να ανταποκριθεί σε αυτές.

 

- Σε μικρή ηλικία είχε ποτέ περάσει από το μυαλό σας ότι θα ασχοληθείτε με τα κοινά;

- Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου οι πολιτικές συζητήσεις ήταν καθημερινές. Ο πατέρας μου ασχολούνταν χρόνια με τις εκλογές (και τις βουλευτικές και με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης). Το όνειρό του ήταν να με δει στα έδρανα της Βουλής. Εγώ όμως δεν ήθελα να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική και τα κοινά γιατί με «κέρδισε» η επιστήμη μου. Ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ο φίλος μου και συνεργάτης Χριστόδουλος Μαμσάκος.

 

- Ποιά η σχέση σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

- Τελευταία λόγω της απόφασης μου να ασχοληθώ μα τα κοινά, άρχισα να ασχολούμαι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως με το facebook. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μεγάλη ομάδα φιλών που παρακολουθούν τις αναρτήσεις μου. Με αφορμή αυτές σχολιάζουμε την καθημερινότητα με χιούμορ. Ακόμη, προσπαθώ να προβληματίσω τους διαδικτυακούς μου φίλους μέσα από θέματα υπαρξιακής αναζήτησης.

 

- Ποιά η αξία της φιλίας;

- Οι φίλοι είναι οι συγγενείς της ψυχής μας. Είναι αυτοί που επιλέγουμε και δεν μας τους επιβάλουν. Πιστεύω ότι οι φίλοι είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο της ζωής μας. Μια περιουσία ανεκτίμητη με μεγάλη προστιθέμενη αξία σε βάθος χρόνου. Προτρέπω τους αναγνώστες σας να προσέχουν τους φίλους τους και να μην επιτρέψουν στον εγωισμό και στις μικρότητες να γίνουν οι αιτίες καταστροφής μιας φιλίας.

 

- Ποιά είναι για εσάς η αξία της οικογένειας;

- Η οικογένεια είναι το προσωπικό καταφύγιο, όπου μπορεί ο καθένας να νιώσει αγάπη, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, εγγύτητα, συντροφικότητα. Η οικογένεια είναι η σύγχρονη κιβωτός στον «κατακλυσμό» της δύσκολης καθημερινότητας που ζούμε, κυρίως τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας