Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Συκώτι

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προφύλαξή του από τις ηπατικές ασθένειες

 

 

 

Το συκώτι θεωρείται επίσης ο μεγαλύτερος αδένας του οργανισμού, καθώς μια από τις πολλές λειτουργίες του είναι η παραγωγή και έκκριση της χολής. Οι ποικίλες λειτουργίες του συκωτιού το καθιστούν ουσιαστικά το «εργοστάσιο» του οργανισμού και τυχόν ενδείξεις δυσλειτουργίας του καλό είναι να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.

 

Οι λειτουργίες του ήπατος είναι απαραίτητες για τη ζωή και περιλαμβάνουν:

1. Την επεξεργασία και αποβολή αχρείαστων ουσιών του οργανισμού

2. Το μεταβολισμό και εξουδετέρωση τοξικών ουσιών

3. Την αποθήκευση γλυκόζης και απελευθέρωση της στο αίμα όταν οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού το απαιτούν

4. Παραγωγή μεγάλου αριθμού ουσιών και πρωτεϊνών χωρίς τις οποίες η ζωή είναι αδύνατη (λευκωματίνη, χολή, χοληστερόλη, παράγοντες πήξης και του ανοσοποιητικού συστήματος)

 

Με λίγα λόγια το συκώτι εκτελεί χρέη εργοστασίου αποτοξίνωσης, αποθήκης ενέργειας και συνεχούς παραγωγής ζωτικών παραγόντων για τον οργανισμό μας.

 

Παρά τις εξαιρετικές ικανότητες αντοχής και αναγέννησης που έχει το συκώτι, υπάρχουν καταστάσεις που το φθείρουν και μπορούν να το καταστρέψουν ολοκληρωτικά. Μερικοί ιοί όπως αυτοί της ηπατίτιδας Β και C, το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα και τοξικές ουσίες, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο συκώτι.

 

Η κίρρωση του ήπατος είναι μια προοδευτική κατάσταση απώλειας ηπατικού ιστού και αντικατάστασης του από ινώδη ιστό. Σταδιακά επέρχεται απώλεια των λειτουργιών του ήπατος με καταστροφικές συνέπειες για τον ασθενή.

 

Πώς μπορούμε να προστατεύουμε το συκώτι μας για να μπορεί και αυτό με τη σειρά του να μας εξυπηρετεί με ασφάλεια και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Υπάρχουν μια σειρά από απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόζουμε για να προστατεύουμε το συκώτι μας:

 

1. Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα τοξικό για το συκώτι. Είναι η κυριότερη αιτία κίρρωσης του ήπατος. Χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του αλκοόλ που πρέπει να γίνεται με μέτρο ή ακόμη είναι προτιμότερο να αποφεύγεται πλήρως.

 

2. Ναρκωτικά

Ορισμένα ναρκωτικά, όπως για παράδειγμα η κοκαΐνη, προκαλούν βλάβες στο συκώτι.

 

3. Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β

Η ηπατίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Το εμβόλιο εναντίον της ηπατίτιδας Β προστατεύει από τη νόσο. Άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από την ηπατίτιδα όπως για παράδειγμα οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας και άλλοι, δεν πρέπει να αμελούν να εμβολιάζονται.

 

4. Φάρμακα

Πολλά φάρμακα είναι τοξικά για το συκώτι. Δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού. Επίσης δεν πρέπει να λαμβάνονται σε ψηλότερες δόσεις από αυτές που συστήνονται.

Στις περιπτώσεις χρόνιας χορήγησης φαρμάκων χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση και ενδεχομένως εξετάσεις των ηπατικών ενζύμων και λειτουργιών για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει ηπατική τοξικότητα ή όχι.

 

5. Συμπληρώματα διατροφής και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα

Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα σκευάσματα φαρμακευτικής μορφής, βιταμίνες, συνδυασμοί βιταμινών και ιχνοστοιχείων, συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται ελεύθερα χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν, ότι υπάρχουν ουσίες που πωλούνται χωρίς συνταγή οι οποίες είναι σε θέση να βλάπτουν το συκώτι. Επίσης η λήψη ψηλών δόσεων βιταμινών είναι βλαβερή για το συκώτι.

 

6. Αποφυγή επαφής με υγρά σώματος άλλων ανθρώπων

Οι ιοί της ηπατίτιδας μεταδίδονται δια μέσου των υγρών του σώματος. Το σεξ χωρίς προφύλαξη, η κοινή χρήση αντικειμένων προσωπικής υγιεινής όπως το ξυραφάκι, η οδοντόβουρτσα, η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών με κοινές βελόνες μεταξύ των χρηστών, ατυχήματα τρυπήματος με βελόνες ασθενών, περιλαμβάνονται στους λόγους μετάδοσης μολυσματικών παραγόντων τοξικών για το συκώτι.

 

7. Προσοχή στο τι εισπνέετε και στο τι εναποτίθεται στο δέρμα σας

Σήμερα χρησιμοποιούμε κάθε λογής σπρέι για διάφορους λόγους. Όταν χρησιμοποιούνται σπρέι με εντομοκτόνα, αντιμικροβιακά (ιδιαίτερα αυτά εναντίον των μυκήτων), μπογιές, είναι απαραίτητο να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

Η χρήση μάσκας και ο καλός αερισμός του χώρου προστατεύουν το χρήστη του σπρέι. Κατά τη χρήση σπρέι ή ψεκαστήρων με εντομοκτόνα ή άλλες τοξικές ουσίες, επιβάλλεται η κάλυψη του δέρματος με ειδικά γάντια, μάσκα, ματογυάλια και καπέλο.

 

8. Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης λιπαρών

Η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση βοηθούν το συκώτι να εκτελεί τις ζωτικές του λειτουργίες απρόσκοπτα. Το υπερβολικό λίπος στη διατροφή επιβαρύνει το συκώτι αχρείαστα.

 

9. Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία προκαλεί το λιπώδες ήπαρ. Το λιπώδες ήπαρ (εναπόθεση λίπους μέσα στα ηπατικά κύτταρα) είναι μια παθολογική κατάσταση που παρατηρείται αρχικά και στον αλκοολισμό. Υπάρχει περίπτωση ανάπτυξης φλεγμονής και κίνδυνος κίρρωσης.

 

10. Έγκαιρη διάγνωση

Σε περίπτωση που υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα, που σχετίζονται με ηπατικά προβλήματα, όπως ίκτερος (κίτρινη χροιά του δέρματος και του άσπρου του ματιού, φαγούρα, κόπρανα χωρίς χρώμα, πρήξιμο ή και πόνος κοιλιάς, ούρα πολύ σκούρου χρώματος, χρόνια κούραση, ανορεξία, αναγούλες) πρέπει απαραίτητα να ζητείται συμβουλή του γιατρού

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει για να προστατεύει το συκώτι του. Είναι απλά και ανέξοδα αλλά μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα για το πολύτιμο αυτό όργανο που μας χάρισε η φύση.

 

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι μια τροφή πλούσια σε αλισίνη και σελήνιο. Πρόκειται για δύο στοιχεία ιδανικά για τον καθαρισμό του συκωτιού και τη διατήρηση της υγείας του. Το σκόρδο επίσης ενεργοποιεί τα ένζυμα που εξαλείφουν τις τοξίνες, γεγονός που συνεισφέρει στην πρόληψη των ασθενειών καθώς καθαρίζει το όργανο που μπορεί να προσβληθεί. Πρόκειται για μία από τις πλέον ενδεικνυόμενες τροφές για το συκώτι. Η κατανάλωσή του βοηθάει επίσης στον έλεγχο της χοληστερίνης, στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σας. Είναι καλύτερα να το καταναλώνετε ωμό επειδή όταν το μαγειρεύετε χάνει το 99% της αποτελεσματικότητάς του. Μπορείτε να το φάτε μόνο του ή να το προσθέσετε στα γεύματά σας.

 

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς διαθέτει ιδιότητες πολύ ωφέλιμες για το συκώτι σας. Σύμφωνα με εξειδικευμένες μελέτες, το φυτό αυτό περιέχει ουσίες όπως η βορνεόλη, η τουρμερόνη, η ευγενόλη και το καφεϊκό οξύ, που προστατεύουν σημαντικά το συκώτι επειδή το καθαρίζουν και το αποτοξινώνουν, κάτι που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του.

Τα συστατικά του κουρκουμά συνεισφέρουν στην πέψη των λιπών και βοηθούν στην αργή πέψη που οφείλεται σε κακή διατροφή. Συνιστούμε τη λήψη κουρκουμά για τον ίκτερο, την κίρρωση και τις νόσους του ήπατος.

 

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο προστατεύει τον ιστό του συκωτιού σας από βλάβες λόγω οξείδωσης. Σύμφωνα με μελέτες, το λάδι αυτό είναι ισάξιο με το λινέλαιο και το κανναβέλαιο. Χάρη στη λιπιδική τους σύσταση, τα λάδια αυτά απορροφούν τις τοξίνες, έτσι το συκώτι λειτουργεί καλύτερα. Συνεισφέρουν στο φυσικό καθαρισμό του καθώς και στην πρόληψη ασθενειών. Η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου και να αποτρέψει μερικούς τύπους καρκίνου. Συνιστούμε να το προσθέτετε στα γεύματά σας και να το χρησιμοποιείτε ως εναλλακτικό άλλων λαδιών που χρησιμοποιούνται κανονικά στην κουζίνα.

 

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό. Η κατανάλωσή τους με μέτρο καθαρίζει το συκώτι σας και προλαμβάνει πολλές ασθένειες. Τα εσπεριδοειδή που ενδείκνυνται περισσότερο για τις ωφέλειές τους για το συκώτι σας είναι τα λεμόνια, τα γλυκολέμονα και τα πορτοκάλια.

 

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που συνεισφέρει στην αποτοξίνωση, γι αυτό συνιστώνται ιδιαίτερα ως τροφή για τον καθαρισμό του συκωτιού σας. Τα συστατικά τους, που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και γλουταθειόνη, ενισχύουν τις διάφορες λειτουργίες που καθαρίζουν με φυσικό τρόπο το συκώτι.

 

Δημητριακά

Το πλήρες ρύζι και άλλα δημητριακά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για το συκώτι σας χάρη στα υψηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχουν. Χάρη σε αυτά, βελτιώνεται ο μεταβολισμός του λίπους στο συκώτι, η αποσυμφόρησή του και η λειτουργία του γενικά. Συνιστούμε τη χρήση εναλλακτικών του σιταριού αντί για τα λευκά αλεύρια που χρησιμοποιείτε κανονικά.

 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο, κ.λπ. εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα, τα εντομοκτόνα και άλλα χημικά προϊόντα που μπορεί να βλάψουν το σώμα σας. Πρόκειται για θαυμάσια αποτοξινωτικά του συκωτιού, επειδή βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και στη ρύθμιση των κορεσμένων λιπών που μπορούν να βλάψουν τη σωστή λειτουργία του.

 

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι και τα συστατικά του συνεισφέρουν στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνη και αντιοξειδωτικές ουσίες που κρατούν μακριά τις νόσους του ήπατος και έχουν προστατευτική επίδραση. Οι μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι απομακρύνει τις αρνητικές συνέπειες των τοξικών ουσιών όπως το οινόπνευμα και αποτρέπει τη φλεγμονή του συκωτιού.

 

Αφήστε το σχόλιό σας